Αυτοί είναι οι επτά πιο πετυχημένοι hedge fund managers

Μια λίστα με τους 20 πιο πετυχημένους hedge fund managers για το 2015 δημοσίευσε η επενδυτική εταιρεία LCH Investments, θυγατρική της Edmond de Rothschild Capital

Holdings Limited λαμβάνοντας υπόψη τα καθαρά κέρδη των funds, μετά την αφαίρεση τελών.

Στο σύνολο τα καθαρά κέρδη των funds ανέρχονται στα 199,5 δισ. δολάρια.

Δείτε παρακάτω τους επτά πιο πετυχημένους hedge fund managers

7. John Paulson (Paulson & Co.)

Ο μεγαλοπενδυτής John Paulson ιδρυτής της Paulson & Co έπεσε φέτος στην έβδομα θέση της λίστας από την τρίτη που βρισκόταν πέρυσι με τα καθαρά κέρδη του fund το 2015 να ανέρχονται στα 2,1 δισ. δολάρια ενώ τα κέρδη από την αρχή της δημιουργίας του (1994) ανέρχονται στα 21,4 δισ. δολάρια.

Η προσωπική περιουσία του Paulson ανέρχεται στα 11,4 δισ. δολάρια

Ο ίδιος έγινε γνωστός το 2007 όταν πόνταρε στην κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου (subprime) στις ΗΠΑ. Έκτοτε όμως λόγω της αστάθειας της αγοράς είδε τα περιουσιακά στοιχεία του fund του να έχουν πέσει από τα 38 δισ. δολαρίων που ήταν το 2011 στα περίπου 15,6 δισ. δολάρια.

Ο ίδιος είναι γνωστός για την εμπιστοσύνη που έχει δείξει στην Ελλάδα παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και διαθέτει συμμετοχές σε Πειραιώς, με ποσοστό περίπου 9% μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, στην Alpha Bank με περίπου 7% καθώς και στην ΕΥΔΑΠ.

6. Stephen Mandel (Lone Pine Capital)

Πρόκειται για τον ιδρυτή του fund Lone Pine Capital. Τα καθαρά του κέρδη για το 2015 ανήλθαν στα 1,2 δισ. δολάρια ενώ από την αρχή της ίδρυσης του fund (1996) τα καθαρά κέρδη ανέρχονται στα 22,4 δισ. δολάρια.

Το fund διαχειρίζεται περουσιακά στοιχεία ύψους 29,5 δισ. δολάρια και η προσωπική περιουσία του Stephen Mandel υπολογίζεται στα 2,4 δισ. δολάρια.

Τη Lone Pine Capital διαχειρίζεται ο δισεκατομμυριούχο Steve Mandel, ο οποίος εργαζόταν στο θρυλικό hedge funds Tiger Management.

5. Andreas Halvorsen (Viking)

Ο μεγαλοεπενδυτής Andreas Halvorsen είδε τα καθαρά του κέρδη το 2015 να ανέρχονται στα 1,7 δισ. δολάρια το 2015 ενώ από την αρχή της ίδρυσης του fund Viking (1999) τα καθαρά κέρδη ανέρχονται στα 22,5 δισ. δολάρια.


Το fund διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 30,2 δισ. δολάρια ενώ η προσωπική του περιουσία του Andreas Halvorsen ανέρχεται στα 2,8 δισ. δολάρια.

4. Seth Klarman (The Baupost Group)

Τα καθαρά κέρδη του ιδρυτή του fund The Baupost Group ανήλθαν στα 800 εκατ. δολάρια το 2015 ενώ από την αρχή της ίδρυσης του fund (1983) τα καθαρά κέρδη ανέρχονται στα 22,6 δισ. δολάρια.

Το fund διαχειρίζεται περουσιακά στοιχεία ύψους 27 δισ. ενώ η προσωπική περιουσία του Seth Klarman ανέρχεται στα 1,38 δισ. δολάρια.

Το 2015, δεν ήταν μία καθόλου καλή χρονιά για το fund

Το χαρτοφυλάκιο δημόσιων επενδύσεων του fund μειώθηκε κατά 6,7% πέρυσι, ενώ οι ιδιωτικές επενδύσεις κατέγραψαν αύξηση 2,4%.

3. David Tepper (Appaloosa)

Ο ιδρυτής του fund Apolosa είδε τα καθαρά του κέρδη να αγγίζουν το 1 δισ. δολάρια το 2015 ενώ από την αρχή της δημιουργίας του fund (1993) τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 22,8 δισ. δολάρια.

Το fund διαχειρίζεται περουσικά στοιχεία ύψους 1,79 δισ. δολάρια και η προσωπική περιουσία του David Tepper ανέρχεται στα 11,6 δισ. δολάρια.

2. George Soros (Quantum Endowment Fund)

Ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτ Σόρος βρίσκεται στην δεύτερη θέση της λίστας με τα καθαρά κέρδη του να ανέρχονται στα 900 εκατ. δολάρια το 2015 ενώ τα καθαρά κέρδη του Quantum Endowment Fund από την στιγμή της ίδρυσής του (1973) ανέρχονται στα 42,8 δισ. δολάρια.

Τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται το fund ανέρχονται στα 29 δισ. δολάρια και η προσωπική περιουσία του Σόρος αγγίζει τα 24,5 δισ. δολάρια.

Το Quantum Endowment Fund, ήταν το Νο 1 θέση στη λίστα το περασμένο έτος, ωστόσο φέτος βρέθηκε στη δεύτερη.

Ο ίδιος ο Σόρος δεν ασχολείται πλέον με τη διάχειριση του fund αφού έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στην φιλανθρωπία.

1. Ray Dalio (Bridgewater Pure Alpha)

Πρώτος στη λίστα με τους πιο πετυχημένους hedge fund managers είναι ο ιδρυτής του fund Bridgewater Pure Alpha με καθαρά κέρδη για το 2015 να ανέρχονται στα 3,3 δισ. δολάρια.

Το fund από την στιγμή της ίδρυσής του (1975) έχει καταγράψει καθαρά κέρδη 45 δισ. δολάρια και διαχειρίζεται περουσιακά στοιχεία ύψους 82,3 δισ. δολάρια.

Η προσωπική περιουσία του Ray Dalio ανέρχεται στα 15,6 δισ. δολάρια

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός που διεξήχθη πριν από λίγες ημέρες ο Dalio είχε εκφράσει την ανησυχία του για την πορεία την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, διότι όπως είπε καμία χώρα αυτή την στιγμή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ατμομηχανή».

Keywords
Τυχαία Θέματα