Αυξημένη η εγκληματικότητα στους δρόμους του Ρίο λίγο πριν τους Ολυμπιακούς

Η λίστα με τις ατυχίες της Βραζιλίας πριν τους Ολυμπιακούς ολοένα και μεγαλώνει.

Μαζί με το χάος που επικρατεί στην πολιτική σκηνή, μια πληχθείσα οικονομία και μια κρίση στη δημόσια υγιεινή με τον ιό Zika, νέα δεδομένα αποδεικνύουν πως το έγκλημα στο Ρίο Ντε Τζανέιρο αυξάνεται διαρκώς.

Οι ληστείες αυξήθηκαν κατά 14% σε όλη την πόλη από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, με βάση πρόσφατα δεδομένα. Σε κάποια σημεία της πόλης, το πρόβλημα είναι πολύ χειρότερο: στο κέντρο σημειώθηκε

αύξηση της εγκληματικότητας κατά 26%. Γύρω και μέσα στην περιοχή της παραλίας Copacabana φτάνει μέχρι και 44%.

Είναι γνωστό ότι στο Rio αρπάζουν τσάντες, αδειάζουν τσέπες και κλέβουν κινητά τηλέφωνα. Περισσότερες από 48.700 ληστείες συνέβησαν στο Ρίο τον προηγούμενο χρόνο, τριπλάσιες σε σχέση με τη Νέα Υόρκη, η οποία έχει 30% περισσότερους κατοίκους. Μια πληθώρα βίντεο που καταγράφουν θρασύτατες κλοπές στο κέντρο της πόλης, δημοσιεύθηκαν στο YouTube.

Οι αθλητές των Ολυμπιακών δεν αποτελούν εξαίρεση και πρόσφατες επιθέσεις, έφεραν νέα διάσταση στο θέμα. Κατά τη διάρκεια προπόνησης τον Μάιο έλαβε χώρα ένοπλη επίθεση από γκρουπ Ισπανών ναυτών. Η Ολυμπιακή ομάδα της Αυστραλίας ζήτησε από την επιτροπή διοργάνωσης των αγώνων για το 2016 να αυξήσει την ασφάλεια για τους αθλητές, ύστερα από ληστεία που δέχθηκαν παρολυμπιονίκες τον Ιούνιο.

Οι αρχές έχουν υποσχεθεί να προστατεύουν την προσδοκώμενη μαζική εισροή εκατοντάδων χιλιάδων Ολυμπιακών επισκεπτών, βάζοντας 85.000 αστυνομικούς και στρατιωτικό προσωπικό σε σημαντικούς δρόμους, λεωφόρους και τουριστικά μέρη. Στρατιώτες, καμουφλαρισμένοι έχουν ήδη τοποθετηθεί σε μέρη όπως η λίμνη Rodrigo de Freitas, όπου κωπηλατικές εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα.

''Παραδόξως, η κατάσταση ίσως χειροτερεύσει για κάποιους ντόπιους'', είπε ο Robert Muggah, αναλυτής ασφάλειας στο Ινστιτούτο Igarape στο Rio de Janeiro. ''Θα δούμε μια αξιοσημείωτη αστυνομική ανακατάταξη σε κάποια από τα hot-spot''.

Ο δείκτης των δολοφονιών στην πρωτεύουσα έπεσε κατά το μισό έως και 18,5 σε 100.000 άτομα το 2015, κάνοντας την ασφαλέστερη.

Η πτώση απήντησε εν μέρει με ένα «οικονομικό μπουμ», το οποίο έβγαλε δεκάδες εκατομμυρίων Βραζιλιανών από την φτώχεια. Επίσης συμπίπτει με την αύξηση ενός προγράμματος επιθετικής πολιτικής για τους φτωχούς, στις κοινότητες των πλαγιών, γνωστές και ως favelas. Οι προσπάθειες αυτές συχνά κατέληγαν σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών και αστυνομικών και το πρόγραμμα, γνωστό ως ''Κατευνασμός'', έχει αρχίσει να χάνει την γνωστή στήριξή του λόγω της ανησυχίας για αστυνομική ωμότητα.

''Χρειαζόμαστε πραγματικό πολιτικό κουράγιο για να κάνουμε δομικές αλλαγές'', δηλώνει ο Muggah, ο ειδικός ασφάλειας. ''Η δημόσια τάξη και ασφάλεια αποτελεί ολιστική άσκηση. Χρειάζεται τεράστια επένδυση για πρόληψη, αλλά και νομοθετική ενδυνάμωση''.

Keywords
Τυχαία Θέματα