Γιατί το ΧΑ «σκόνταψε», ενώ Ευρώπη και ευρώ δεν ανησύχησαν για την Ιταλία

του Δημήτρη Παφίλα

Η απότομη χθεσινή πτώση του χρηματιστηρίου κατά 2,29% με τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 800 μονάδες στο κλείσιμο της συνεδρίασης, αποδόθηκε αρχικά στο αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών, ωστόσο το ευρώ έναντι του δολαρίου, παρέμενε ισχυρό στα 1,22-1,23 ευρώ.

Καμία ανησυχία δεν εκδηλώθηκε στις ευρωπαϊκές αγορές. Αντίθετα, η ελληνική αγορά κατακρημνίστηκε καθώς η «καθαρή» έξοδος που ευαγγελίζονται στη κυβέρνηση δέχθηκε τα πρώτα σοβαρά πλήγματα: Το ελληνικό ΑΕΠ δεν αυξήθηκε κατά 2,8% όπως υποστήριζε ο υπουργός

Οικονομικών, ούτε 1,8% όπως ανέμενε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά μόλις 1,4%.

Η ισχνή ανάπτυξη με τη σειρά της υποσκάπτει τις θετικές προοπτικές και δημιουργεί αμφιβολίες για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, οι τιμές των οποίων βρέθηκαν αρκετά μακριά από τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2015.

Όπως θα δούμε, στα μέσα Μαρτίου θα αποκαλυφθούν ορισμένα στοιχεία για τις τράπεζες. «Αι ειδοί του Μαρτίου» είναι λοιπόν ο φόβος των επενδυτών και μένει να δούμε αν θα «σκοτωθούν»... όπως ο Ιούλιος Καίσαρας. Δεν ήταν τυχαίο επίσης, ότι μια σειρά μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης άρχισαν να χάνουν όλα τα κέρδη που είχαν καταγράψει από την αρχή του έτους ή τις τελευταίες εβδομάδες.

Εκτός, όμως, από το ΑΕΠ, η σύλληψη των δυο στρατιωτών και η χθεσινή δίκη και κράτηση τους από την Τουρκία έχει αρχίσει να ανησυχεί αρκετούς ξένους επενδυτές καθώς εκδηλώθηκε σε μια περίοδο, όπου η Τουρκία επιχειρεί να αποτρέψει την εξόρυξη φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Κατά ένα μεγάλο μέρος λοιπόν, η χθεσινή πτώση αποτύπωσε τις ανησυχίες από την υστέρηση της «ανάπτυξης» - η οποία ρεαλιστικά δεν μπορεί να αποκαλείται ανάπτυξη όταν χιλιάδες επιχειρήσεις δεν εμφανίζουν κέρδη αλλά απλώς λειτουργούν. Σε δεύτερο βαθμό, η εμπλοκή με την Τουρκία, και η εξέλιξη της σύλληψης των δυο στρατιωτών είναι απρόβλεπτη καθώς όλοι διαπιστώνουν ότι, η Τουρκική πλευρά χρησιμοποιεί ένα περιστατικό για να σβήσει την αποτυχία της στην επίθεση κατά της Βόρειας Συρίας.

Τράπεζες: Στην τελική ευθεία

Εδώ και μερικές εβδομάδες οι ξένοι επενδυτές αποστασιοποιήθηκαν από την ελληνική αγορά καθώς αναμένουν τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών (Μέσα Μαρτίου) - στα οποία θα αποτυπωθούν οι επιδράσεις σε κεφάλαια και προβλέψεις. Την ίδια περίοδο, όμως, αναμένονται και οι πρώτες παρατηρήσεις από τον SSM για τα στοιχεία των stress tests που αποστάλθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου. Απέναντι, σε αυτά τα κενά ενημέρωσης οι ξένοι επενδυτές είχαν ένα και μοναδικό τρόπο να «παίξουν» την αγορά.

Οι τζίροι χαμήλωσαν και το ελληνικό χρηματιστήριο επέστρεψε στον γνώριμο ρυθμό που κινείται όταν επίκειται μια αξιολόγηση του προγράμματος. Παρά λοιπόν την αισιόδοξη οπτική των Ελλήνων τραπεζιτών ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν την κεφαλαιακή επάρκεια να περάσουν τα stress tests – καθώς βρίσκονται σε καλύτερη κεφαλαιακή κατάσταση από το 2015 - οι ξένοι επενδυτές «απέχουν» μέχρι να δουν και την πρόοδο στην προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων.

Μέχρι τώρα οι πλειστηριασμοί είναι σχετικά λίγοι όσον αφορά τους ετήσιους στόχους (15.000), συνεπώς δημιουργούνται αμφιβολίες σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των στόχων απέναντι στον Ευρωπαίο επόπτη. Όλα τα προαναφερόμενα αρνητικά στοιχεία υποδαυλίζονται και από ανοικτές πωλήσεις τραπεζικών κι άλλων μετοχών (ήδη ξεκίνησαν short στην Folli- Follie εκτός από την ΔΕΗ) και δημιουργούν ένα σκηνικό, στο οποίο η ελληνική αγορά θα συνεχίζει πλαγιοκαθοδικά ακολουθώντας ελάχιστα την τάση των διεθνών αγορών.

Θα μπορούσε κανείς εύκολα να δει την αγορά χαμηλότερα από τις 800 μονάδες. Όμως, το «στοίχημα» που έχουν αναλάβει οι ξένοι επενδυτές αφορά και το ελληνικό χρέος και τις θετικές επιδράσεις που θα είχε αυτό στις ελληνικές τράπεζες και την ανάπτυξη. Δεν μπορούν να αφήσουν λοιπόν τις θέσεις που έχουν τοποθετήσει, ειδικά οι επενδυτές που συμμετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου του 2015. Η αγορά συνεπώς θα κινηθεί ανάλογα με τον βαθμό, λοιπόν που θα ξεκαθαρίσει το ελληνικό πρόβλημα (χρέος, περίοδος μετά το τρίτο πρόγραμμα) και οι τραπεζικές μετοχές θα αντιδράσουν όσο επιβεβαιώνονται οι στόχοι που έχουν θέσει απέναντι στον SSM.

IBG: Η ελληνική αγορά διαπραγματεύεται με έκπτωση 20%

Στο μεταξύ, η επενδυτική τράπεζα IBG σε πρόσφατη έκθεσή της εκτιμά ότι η ελληνική αγορά διαπραγματεύεται με έκπτωση της τάξης 20% σε σχέση με την Ευρώπη, αλλά και τις ανταγωνιστικές αναδυόμενες αγορές. Το ποσοστό έκπτωσης ενδέχεται να είναι και μεγαλύτερο, ωστόσο η Ελλάδα ως αναδυόμενη αγορά επηρεάζεται από τις διεθνείς. Ως εκ τούτου, όπως υπογραμμίζουν ξένοι επενδυτές, «μια διόρθωση σε αυτές θα ήταν προτιμητέα να συμβεί τώρα και όχι στα τέλη του χρόνου, όταν η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα