Ακόμη πιο χαμηλά η Ελλάδα στην παγκόσμια λίστα για την ανταγωνιστικότητα - 58η

Ακόμη πιο χαμηλά υποχώρησε η Ελλάδα στην παγκόσμια λίστα για την ανταγωνιστικότητα, παρότι θα ανέμενε κανείς ότι η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος με την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο θα βελτίωνε τη θέση της χώρας. Στην κορυφή της λίστας, που καταρτίζει το ελβετικό εκπαιδευτικό ίδρυμα International Institute for Management Development (IMD) ανέβηκε φέτος η Σιγκαπούρη, εκτοπίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Η

Ελλάδα χάνει φέτος μια θέση στην κατάταξη, υποχωρώντας στην 58η, και ξεπερνώντας μόνο αναπτυσσόμενες οικονομίες με σοβαρά προβλήματα, όπως είναι η Βραζιλία, η Κροατία, η Αργεντινή, η Μογγολία και η οικονομικά κατεστραμμένη Βενεζουέλα.

Όπως σημειώνει το IMD, οι οικονομολόγοι θεωρούν την ανταγωνιστικότητα ως ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη υγεία μιας εθνικής οικονομίας, καθώς επιτρέπει στις επιχειρήσεις να πετύχουν βιώσιμη ανάπτυξη, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και, τελικά, να διευρύνουν την ευημερία των πολιτών.

Η λίστα του IMD (IMD World Competitiveness Rankings) δημιουργήθηκε το 1989. Η ανταγωνιστικότητα αξιολογείται με βάση 235 επιμέρους δείκτες σε τέσσερις γενικές κατηγορίες: οικονομική επίδοση, υποδομές, αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού και αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων.

Στη φετινή κατάταξη, παρότι ο πρόεδρος Τραμπ θεωρεί την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ μεγάλο επίτευγμα της προεδρίας του, οι ΗΠΑ χάνουν την πρώτη θέση, υποχωρώντας κατά δύο θέσεις, ενώ η θέση των περισσότερων ευρωπαϊκών οικονομιών επιδεινώθηκε, λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας.

Η Σιγκαπούρη ανέβηκε στην κορυφαία θέση χάρη στην προηγμένη τεχνολογική της υποδομή, στο εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό, τους ευνοϊκούς στη μετανάστευση νόμους και στην αποτελεσματικότητα ίδρυσης νέων επιχειρήσεων. Το Χονγκ Κονγκ κρατήθηκε στη δεύτερη θέση, χάρη στο καλό φορολογικό και επιχειρηματικό περιβάλλον και στην εύκολη πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση.

Το IMD σημειώνει ότι η αρχική ώθηση που έδωσε στην οικονομία η φορολογική ελάφρυνση που προώθησε ο πρόεδρος της Τραμπ εξασθενεί, ενώ η ανταγωνιστικότητα χτυπήθηκε από τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου, τη μείωση των εξαγωγών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και τις διακυμάνσεις της ισοτιμίας του δολαρίου.

Στην 60ή θέση για την «Οικονομική Αποδοτικότητα»

Αναλυτικότερα, στην κατηγορία των δεικτών της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», η Ελλάδα βρίσκεται στην εξηκοστή θέση μεταξύ 63 χωρών για το 2019, έναντι της εξηκοστής πρώτης στην προηγούμενη κατάταξη, ούσα τέταρτη από το τέλος. Μικρή βελτίωση σημειώθηκε επίσης στους δείκτες της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», όπου κατατάσσεται επίσης εξηκοστή, έχοντας βελτιώσει κατά μία θέση την επίδοσή της σε σχέση με την περσινή χρονιά. Στην κατηγορία των δεικτών της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας», καταγράφεται βελτίωση της κατάταξης της Ελλάδας επίσης κατά μία θέση, σε σχέση με πέρυσι, αφού κατατάσσεται πλέον πεντηκοστή όγδοη.

Σε αντίθεση με τις τρεις προηγούμενες κατηγορίες δεικτών, στην κατηγορία των «Υποδομών» σημειώνεται μικρή επιδείνωση της κατάταξης της χώρας: συγκεκριμένα από την τεσσαρακοστή θέση του 2018, το 2019 κατατάσσεται τεσσαρακοστή πρώτη, εμφανίζοντας υποχώρηση για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά (σ.σ.τα αποτελέσματα και η συνολική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας με όρους ανταγωνιστικότητας για την επετηρίδα του 2019 αφορούν τις επιδόσεις της κατά την προηγούμενη χρονιά, το 2018). Η Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας (WCY) του IMD, αποτελεί -κατά τον ΣΒΕ- το πλέον αξιόπιστο «εργαλείο» διεθνών επενδυτών στο πλαίσιο της συνολικής αξιολόγησης του περιβάλλοντος δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων σε χώρες και περιφέρειες, για την εξαγωγή των αποφάσεών τους σχετικά με την επιλογή τοποθεσίας χωροθέτησης των διεθνών τους δραστηριοτήτων.

Οι πέντε κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας

Για τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) "η θέση της Ελλάδας στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD για το 2019, συνιστά, δυστυχώς για ακόμη μια χρονιά, υπόδειξη για εφαρμογή μεταρρυθμιστικού προγράμματος, με πολιτικές άμεσα εφαρμόσιμες, που θα εισφέρουν θετικά στην ανάταξη της οικονομίας της πατρίδας μας και θα επαναφέρουν την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης για την κάλυψη του δημοσίου χρέους και την οριστική έξοδο από την κρίση".

Με βάση τις επιδόσεις της Ελλάδας στους 342 δείκτες που αξιολογούνται από το IMD το διεθνούς φήμης ινστιτούτο IMD θεωρεί ότι οι πέντε (5) κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας, είναι: 1) η υιοθέτηση φιλικής προς τις επιχειρήσεις φορολογικής πολιτικής, με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας, 2) η άρση των εμποδίων και των προσκομμάτων που αποδεδειγμένα παρεμποδίζουν την υλοποίηση επενδύσεων και, εν τέλει, επιδεινώνουν το επιχειρηματικό κλίμα, 3)η ενίσχυση της ρευστότητας του ιδιωτικού τομέα, μέσω της ισχυροποίησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, 4) η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μείωση της ανεργίας, μέσω της εφαρμογής συγκεκριμένης βιομηχανικής πολιτικής, για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας και 5) η προσαρμογή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στα νέα δεδομένα της οικονομίας, για την εξασφάλιση μακροχρόνιας βιωσιμότητας.

Οι πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες της Ευρώπης

Οι πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2019, οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα των πλέον ανταγωνιστικών χωρών ανά την υφήλιο, είναι συνεπώς κατά σειρά η Ελβετία (τέταρτη παγκοσμίως), η Ολλανδία (έκτη), η Ιρλανδία (έβδομη), η Δανία (όγδοη) και η Σουηδία (ένατη). "Και για το 2019, όπως και για το 2018, στη δεύτερη πεντάδα της παγκόσμιας κατάταξης κατατάσσονται σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες, κι αυτό επιβεβαιώνεται για ακόμη μια χρονιά, έχουν ως βασικά ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα τις εξαγωγές διεθνώς εμπορεύσιμων βιομηχανικών προϊόντων και τη δημοσιονομική πειθαρχία" υπογραμμίζει ο ΣΒΕ.

Αντίθετα, στη μέση και χαμηλή κατάταξη, δηλαδή από την 30η έως την 61η θέση, βρίσκονται κατά σειρά οι ακόλουθες χώρες της Ευρώπης: Γαλλία (31η), Τσεχία (33η), Εσθονία (35η), Ισπανία (36η), Σλοβενία (37η), Πολωνία (38η), Πορτογαλία (39η), Λετονία (40η), Κύπρος (41η), Ιταλία (44η), Ουγγαρία (47η), Βουλγαρία (48η), Ρουμανία (49η), Σλοβακία (53η), Ελλάδα (58η) και Κροατία (60ή).

Keywords
Τυχαία Θέματα