Αλ. Ρούστας (IQbility): Ο επίμονος σκάουτερ

.

Ο 38χρόνος Αλέξανδρος Ρούστας - με δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Ε.Μ.Π. - διευθύνει από το ξεκίνημα της τη θερμοκοιτίδα IQbility.

Η τελευταία ανακοίνωσε δημοσίως ότι κατά την διάρκεια του 2016 επένδυσε το ποσό τω 350 χιλιάδων ευρώ σε startups. Και με αυτό το ποσό το σύνολο της επένδυσης της τα 4 χρόνια λειτουργίας έφθασε το 1 εκατομμύριο ευρώ. Πολλά ή λίγα; Σε κάθε περίπτωση το κλειδί δεν βρίσκεται σε αυτήν την απάντηση – όποια απάντηση και αν δοθεί.

Ας μείνουμε προς το παρόν στα δεδομένα. Τα κεφάλαια

που επενδύθηκαν ανά εταιρεία κυμαίνονται από 20.000 έως 140.000 ευρώ και οι εταιρείες που είδαν να μπαίνει χρήμα στα ταμεία τους το 2016 ήταν 6, ενώ από 10 ομάδες τα 4 χρόνια λειτουργίας του IQbility έχουν πάρει μερίδιο από το 1.000.000 ευρώ που ήταν η συνολική επένδυση (σε κεφάλαια, υποδομές και υπηρεσίες). Η επένδυση αυτή βοήθησε ομάδες νέων επιστημόνων και επαγγελματιών να μετατρέψουν την ιδέα τους σε εμπορικά διαθέσιμο προϊόν, να σταθούν στα πόδια τους, να βγουν και να διεκδικήσουν μερίδιο στην διεθνή αγορά. Πέραν αυτών, η επένδυση του IQbility έχει καταφέρει να δημιουργήσει σε σταθερή βάση 100 θέσεις εργασίας για νέους επιστήμονες και επαγγελματίες στην χώρα μας.

Επιστρέφοντας στο αρχικό ερώτημα για το αν είναι πολλά ή λίγα τα χρηματικά ποσά, μια απάντηση που θα μπορούσε να δοθεί και με καλύπτει απόλυτα είναι ότι αυτά τα χρήματα είναι το πρώτο καύσιμο για να διεκδικήσει ένας νέος επιστήμονας – επιχειρηματίας το όνειρο του στην πράξη.

Ο Κώστας Καρολεμέας – CEO και συνιδρυτής της εταιρείας Allcancode, μιας εταιρείας που έχει αναπτύξει μια πρωτοποριακή πλατφόρμα εκπαίδευσης μαθητών σχολικής ηλικίας στον προγραμματισμό- υποστηρίζει ότι στα πρώτα βήματα της προσπάθειας τους – εκείνου και των συνεργατών του - το IQbility με την χρηματοδότηση του (ως angel investor) τους βοήθησε να περάσουν τον Ατλαντικό, να βρεθούν κοντά σε επενδυτές στις Αμερικανικές μητροπόλεις του χρήματος και του κεφαλαίου, να μιλήσουν για τα σχέδια τους και να βρουν συμπαραστάτες σε όλα τα επίπεδα.

«Το IQbility ήταν ένας από τους πρώτους επενδυτές που πίστεψαν σε εμάς. Ο πρώτος αυτός επενδυτικός γύρος μας βοήθησε να ταξιδέψουμε στην Αμερική και να δημιουργήσουμε τις ευκαιρίες που μας οδήγησαν στο Silicon Valley και στο EdTech, τμήμα του Y-Combinator». Με άλλα λόγια, αν το IQbility δεν έβαζε τα πρώτα λεφτά ο Κώστας και η ομάδα του μαζί με τον Marco (το όνομα του πρωταγωνιστή στην εκπαιδευτική πλατφόρμα) δεν θα πέρναγαν καν τον Ατλαντικό...

Το πρώτο καύσιμο λοιπόν είναι αυτές οι χρηματοδοτήσεις και είναι απολύτως αναγκαίες και χρήσιμες σε αυτό το στάδιο λειτουργίας και ανάπτυξης μιας νεότευκτης εταιρείας που καταπιάνεται με την τεχνολογία και τις εφαρμογές της. Αλλά, δεν είναι μόνον αυτό. Πολλές εταιρείες σαν την Allcancode ή σαν την Pollfish οφείλουν την πρώτη ώθηση στο εγχείρημα του στην ανακάλυψη του Αλέξανδρου Ρούστα. Ο ίδιος ο Αλέξανδρος με γνώση της αγοράς είναι από μόνος του μια μηχανή «επιχειρηματικής ανακάλυψης» και μαζί, ένας επίμονος σκάουτερ ταλέντων σαν και εκείνα που βρίσκει κανείς στις ποδοσφαιρικές «αλάνες» των ημερών μας.

Το μικρό σε σύγκριση με άλλες προσπάθειες IQbility, το «εκκολαπτήριο επιχειρήσεων» του Ομίλου Quest, κάνει μια καλή, τίμια και χρήσιμη δουλειά υποδομής στον κρίσιμο από πολλές απόψεις τομέα της νέας και νεανικής επιχειρηματικότητας. Εκτός από την επένδυση, οι επιλεγόμενες εταιρείες για συμμετοχή στο IQbility: «απολαμβάνουν υπηρεσίες θερμοκοιτίδας όπως γραφεία, τήρηση λογιστικών βιβλία, νομική υποστήριξη, cloud infrastructure κ.λ.π. ενώ παράλληλα επωφελούνται από τη συνεργασία με τα στελέχη, τις εταιρείες και το δίκτυο του Ομίλου Quest, τα οποία μεταφράζονται σε πόρους, μεταφορά εμπειρίας και τεχνογνωσίας και κατά περίπτωση πρακτικές συνέργειες».

Ο Αλέξανδρος Ρούστας δεν βρέθηκε τυχαία στην θέση του. Είχε ένα καλό βιογραφικό, εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία στην αγορά. Ξεκίνησε την καριέρα του ως επιστημονικός συνεργάτης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Στη συνέχεια συμμετείχε στην ομάδα που ξεκίνησε τις Αττικές Τηλεπικοινωνίες, την εταιρεία που ανέπτυξε το πρώτο ιδιωτικό δίκτυο οπτικών ινών στη Ελλάδα. Η εταιρεία εξαγοράστηκε από την HoL το 2006. Εν συνεχεία μετακινήθηκε στη Link A.E., εταιρεία που αναπτύσσει ευρυζωνικά δίκτυα και για μεγάλoυς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει αναλάβει τεχνικούς, εμπορικούς και διοικητικούς ρόλους. Ο Αλέξανδρος έχει επίσης συμμετάσχει σε συμβουλευτικά προγράμματα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, το πιο πρόσφατο από τα οποία είναι η μελέτη για την ανάπτυξη δικτύων οπτικής ίνας έως το σπίτι (Fiber To The Home) για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα