Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ

Μικρά κέρδη κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να εστιάζουν την προσοχή τους στη ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου. Φαίνεται, άλλωστε, να προεξοφλούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στην αυριανή συνεδρίαση της.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 αυξήθηκε ελαφρά κατά 0,04% στις 435 μονάδες, με τους επιμέρους κλάδους του να παρουσιάζουν μεικτά πρόσημα. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν, πάντως, οι μετοχές των εταιρειών λιανικής με πτώση 1,3%.

Στις

μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο κατά 0,08% στις 14.892 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,31% φτάνοντας τις 6.915 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο διευρύνθηκε σε ποσοστό 0,33% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 7.414 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κινήθηκε κόντρα στο ρεύμα χάνοντας 0,52% στις 27.428 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη βρέθηκε στις 8.984 μονάδες αυξημένος κατά 0,10%.

Σε επίπεδο μετοχών στα αντίθετα άκρα βρέθηκαν η μετοχή της Deutsche Bank και της γαλλικής Worldline. Ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός ενισχύθηκε πάνω από 7,5% καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση του για φέτος με φόντο τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο. Στον αντίποδα ο γαλλικός κολοσσός παροχής υπηρεσιών πληρωμών και συναλλαγών υπέστη ένα sell off με απώλειες κοντά στο 60% (μάλιστα προσωρινά ανεστάλη και η διαπραγμάτευση της μετοχής) μετά την επί τα χείρω αναθεώρηση των οικονομικών του προβλέψεων. Μάλιστα, τα ερωτηματικά που τέθηκαν για την πορεία του ευρύτερου κλάδου των fintech στην Ευρώπη έφερε πιέσεις στις μετοχές και ανταγωνιστικών της εταιρειών.

Μέσα στο κλίμα αυτό ένα θετικό μήνυμα από την ΕΚΤ μπορεί να λειτουργήσει καθοριστικά. Μετά από 10 συνεχόμενες αυξήσεις στα ευρωεπιτόκια το συμβούλιο, που συνεδριάζει την Πέμπτη στην Αθήνα, εκτιμάται πως θα πατήσει επιτέλους το κουμπί της παύσης. Όμως, δεν είναι ακόμη βέβαιο αν αυτό θα είναι οριστικό ή αν θα χρειαστεί και μια ακόμη, τελευταία παρέμβαση, πριν τα τέλη της χρονιάς.

Η φρασεολογία του συμβουλίου και κυρίως της ίδιας της Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει, ελπίζεται να ρίξει φως στις προθέσεις του συμβουλίου. Αν και το θολό κλίμα που δημιουργεί ο πόλεμος και οι ανατιμήσεις στις πετρελαϊκές τιμές σίγουρα περιπλέκουν τα δεδομένα.

Για την ώρα είναι σίγουρα ενθαρρυντικό ότι ο πόλεμος δεν έχει οδηγήσει σε μια ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, με αποτέλεσμα και το ανοδικό ράλι στις τιμές του μαύρου χρυσού να ανακοπεί. Σήμερα οι τιμές κινήθηκαν σταθεροποιητικά, με το Brent να σημειώνει μικρή άνοδο 0,45% στα 88,47 δολάρια και το αμερικανικό αργό WTI να είναι σχεδόν αμετάβλητο στα 83,73 δολάρια.

Αντιστοίχως στα ίδια περίπου επίπεδα παρέμεινε ο χρυσός με ανεπαίσθητη αύξηση 0,02% στα 1.986 δολάρια την ουγγιά, ενώ στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ έχασε ελαφρά έδαφος κατά 0,09% με την ισοτιμία με το δολάριο να κινείται στο 1,0578.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε το deal για την εξαγορά της ENEL στη Ρουμανία – Στα €1,2 δισ. το τίμημα

Στην Αθήνα χτυπά η καρδιά της ΕΚΤ: Τι θα γίνει με τα υψηλά επιτόκια, «θαλασσοταραχή» σε οικονομία και ομόλογα

Άλλαξε χέρια η βίλα του Αρ. Παπαργυρόπουλου στη Γλυφάδα με 7,5 εκατ. ευρώ (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα