Άνοδος στην Ασία – «Άλμα» 1,4% για Nikkei

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι ασιατικοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές καλωσόρισαν τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία για τις ιαπωνικές εξαγωγές, αλλά και τα νούμερα για το κορεατικό ΑΕΠ. Εξάλλου, η Ασία πήρε θετική ώθηση και από τη χθεσινή άνοδο ρεκόρ των δεικτών στη Wall Street, λόγω των εταιρικών κερδών.

Πιο αναλυτικά, ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε άνοδο 1,4% στις 19.057,50 μονάδες μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αυτή ήταν η πρώτη

αύξηση σε 15 μήνες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημειώνει κέρδη 0,39%. Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite κερδίζει 0,22%, επιστρέφοντας σε ανοδικό έδαφος μετά το αρνητικό ξεκίνημα στον απόηχο της απόφασης της κεντρικής τράπεζας της χώρας να αυξήσει το επιτόκιό της στον μεσοπρόθεσμο δανεισμό κατά 10 μονάδες βάσης. Ο Shenzhen composite έκλεισε με άνοδο 0,4%. Όπως σημείωσε κορυφαίο στέλεχος του MSCI, η πρόοδος της Κίνας στην πλήρη συμμετοχή των μετοχών της στους διεθνείς δείκτες θα μπορούσε να σταματήσει, αν η κυβέρνηση συνεχίσει να αυστηροποιεί τα capital controls και να εμποδίζει τους πολίτες να βγάζουν χρήματα από τη χώρα. Η αυστηροποίηση των κεφαλαιακών ελέγχων έρχεται ως μια προσπάθεια να σταθεροποιηθεί το νόμισμα που βρίσκεται υπό την πίεση του ισχυρού δολαρίου. Το γουάν υποχώρησε κατά σχεδόν 7% έναντι του δολαρίου το 2016, σε χαμηλό 22 ετών.

Στην Κορέα ο Kospi εμφανίζει οριακά κέρδη 0,06% μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η ανάπτυξη της οικονομίας το δ΄ τρίμηνο ξεπέρασε τις εκτιμήσεις.

Σε ετήσια βάση, η οικονομία αναπτύχθηκε 2,3% το δ΄ τρίμηνο μετά από ανάπτυξη 2,6% το προηγούμενο τρίμηνο. Οι αναλυτές περίμεναν η οικονομία να αναπτυχθεί κατά 2,2% το τελευταίο τρίμηνο.

Στην Αυστραλία ο ASX 200 κερδίζει 0,38%. Ο τίτλος της Rio Tinto σημειώνει άλμα 3,8% σκαρφαλώνοντας σε υψηλά άνω των 2,5 ετών μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα πουλήσει μέρος των δραστηριοτήτων άνθρακα σε μια κινεζική εταιρεία σε μια συμφωνία αξίας 2,45 δισ. δο. Η BHP σκαρφαλώνει 3% στο καλύτερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα