Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου: Ενας – ένας ζητούν δημοψήφισμα

Της Χριστίνας Ρωμηού

Η μεγάλη ανατροπή της σημερινής ημέρας που θα μείνει στην ιστορία κάνει την Ενωμένη Ευρώπη να τρίζει συθέμελα. Τουλάχιστον, αυτή είναι η πρώτη αντίδραση και ήταν αναμενόμενη, καθώς όλοι αναμένουν να δουν τι θα γίνει στη συνέχεια.

Το γεγονός είναι ότι πλέον η ενωμένη Ευρώπη πλέει σε αχαρτογράφητα νερά και η επικράτηση του στρατοπέδου του Brexit δείχνει να γοητεύει και τα υπόλοιπα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα στην Ευρώπη που θέλουν... «να το κάνουν», όπως ο Φάρατζ. Ήδη , ώρα με την ώρα, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος

για έξοδο από την ΕΕ ή, σε κάποιες περιπτώσεις, για επανένωση (βλ. Ιρλανδία) ή για απόσχιση (βλ. Σκωτία).

Η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία και ο Γκέερτ Βίλντερς του Κόμματος της Ελευθερίας στην Ολλανδία έσπευσαν να ζητήσουν δημοψηφίσματα για έξοδο των χωρών τους από την ενωμένη Ευρώπη.

«Νίκη της ελευθερίας! Όπως είχε ζητώ εδώ και χρόνια, χρειάζεται τώρα το ίδιο δημοψήφισμα στη Γαλλία και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε μέσω Twitter ο ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει το δρόμο για το μέλλον και την ελευθερία [...] Ο πληθυσμός της Ολλανδίας δικαιούται επίσης δημοψήφισμα. Το Κόμμα της Ελευθερίας απαιτεί επομένως δημοψήφισμα για το Nexit, την ολλανδική έξοδο από την Ε.Ε.», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Βίλντερς.

Νωρίτερα, η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, που είναι ανερχόμενο αστέρι στο Εθνικό Μέτωπο, κάλεσε επίσης για δημοψήφισμα.

«Είναι τώρα ώρα να εισάγουμε τη δημοκρατία στη χώρα μας. Η Γαλλία θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιλέξει», ανέφερε η Μαριόν Λεπέν στον λογαριασμό της στο Twitter.
Στην Ιρλανδία, το Σιν Φέιν ζήτησε δημοψήφισμα με αντικέιμενο το πάγιο άιτημα των Ιρλανφδών, για επανένωση της Βόρειας Ιρλανδίας που τελεί υπό βρετανική κυριαρχία με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Το Σιν Φέιν τονίζει ότι το δημοψήφισμα για την Ευρωπαϊκή Ενωση «έχει τεράστιες συνέπειες στη μορφολογία του βρετανικού κράτους», δεδομένου ότι η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο επικεφαλής του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς

Αλλη, διαφορετική περίπτωση είναι η Σκωτία, που στην πλειοψηφία της ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Με το σκεπτικό ότι θέλουν κάτι εκ διαμέτρου αντίθετο από τη Βρετανία άρχισε να μιλά εκ νέου για δημοψήφισμα για ανεξαρτητοποίηση από το Η.Β.

Η Σκωτία βλέπει το μέλλον της στους κόλπους της ΕΕ, δήλωσε πριν ακόμα βγουν όλα τα αποτελέσματα από τη Βρετανία, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.

«Η ψηφοφορία εδώ καθιστά σαφές ότι οι Σκωτζέζοι βλέπουν το μέλλον τους στους κόλπους της ΕΕ», δήλωσε η Στέρτζον. «Αναμένουμε το τελικό αποτέλεσμα από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η Σκωτία μίλησε και μίλησε αποφασιστικά», σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

Στις σειρήνες του Brexit δεν αντιστάθηκε ούτε ο επικεφαλής της Κίνησης των 5 αστέρων στην Ιταλία, Μπέπε Γκρίλο που ζητά τώρα δημοψήφισμα στην Ιταλία για έξοδο από το ευρώ

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Κάτω Βουλής, Luigi Di Maio, ανέφερε πριν το αποτέλεσμα του Brexit: «Θέλουμε δημοψήφισμα για το ευρώ. Το ευρώ δεν είναι αποτελεσματικό πια. Εχουμε εναλλακτικά νομίσματα ή αλλιώς το ευρώ 2. Το γεγονός ότι μια χώρα σαν τη Βρετανία πήγε σε δημοψήφισμα, δείχνει την αποτυχία της Ευρώπης. Μπήκαμε στην Ευρωβουλή για να αλλάξουμε κάποιες συνθήκες.

Kαι στη Δανία, ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος του Λαού, ανέφερε πως η χώρας του θα ακολουθήσει τον δρόμο της Βρετανίας και θα πάει σε δημοψήφισμα. Συγκεκριμένα, ο Kristian Thulesen Dahls ανέφερε ότι αν η δανέζικη Βουλή δεν μπορέσει να συμφωνήσει με την ΕΕ σε κάποιες μεταρρυθμίσεις, ένα δημοψήφισμα θα δώσει μια καλή ευκαιρία στη Δανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα