Αρνητικό ρεκόρ διακύμανσης στη Wall Street!

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Με απώλειες, αν και ήπιες, αντέδρασε η Wall Street στις τελευταίες γεωπολιτικές εντάσεις.

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,27% κι έκλεισε στις 25.916,00 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,28% στις 2.784,49 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με απώλειες 0,29%, στις 7.532,53 μονάδες.

Ο S&P 500 κατέγραψε εξαιρετικά σπάνια χαμηλή διακύμανση, αφού αυτή την εβδομάδα έχει μετακινηθεί το πολύ μόλις 3,5 μονάδες προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Αρχικά ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτήρισε

απαράδεκτες τις απαιτήσεις του βορειοκορεάτη ηγέτη για απόσυρση των αμερικανικών κυρώσεων, και δεν επήλθε συμφωνία στα πυρηνικά.

Η Βόρεια Κορέα εμφανίστηκε με απαισιόδοξο ύφος μετά και το ναυάγιο των διήμερων διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιμ Γιονγκ Ουν και Τραμπ, καθώς ένας αξιωματούχος της βορειοκερατικής ηγεσίας ανέφερε πως ο Κιμ «ίσως έχασε τη διάθεση» να πετύχει μια συμφωνία για την αποπυρηνικοποίηση της χώρας.

Οι Βορειοκορεάτες μάλσιτα διαμήνυσαν πως οι ίδιοι ζητούσαν μόνο μερική άρση των κυρώσεων, διαψεύδοντας τον Τραμπ, ο οποίος έπευσε στη συνέχεια να ξεκαθαρίσει ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν.

Όπως και να έχει, η αγορά παρότι «μαζεύτηκε» μετά το ναυάγιο Τραμπ-Κιμ, εξακολουθεί να ποντάρει σε μια συμφωνία, έστω και αν καθυστερήσει. Αρνητικά έδρασε πάντως και μια πρόβλεψη της ΚΚΚ, κορυφαίας επενδυτικής των ΗΠΑ που είχε προβλέψει το ράλι Ιανουαρίου και τώρα κάνει λόγο για «ταβάνι», χωρίς να εμφανίζεται πάντως άκρως bearish (απαισιόδοξη).

Η μετοχή της Hewlett Packard έκλεισε με «βουτιά» άνω του 17%, καθώς η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε χθες έσοδα κατώτερα των προσδοκιών για το πρώτο τρίμηνο χρήσης της.

Ο Dow δέχτηκε εκ νέου πιέσεις από την UnitedHealth (-3,2%), αλλά και από την Caterpillar (-1,7%), λόγω αβεβαιότητας για τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας, ενώ πιέσεις στον Nasdaq άσκησαν οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών, με τη Facebook να υποχωρεί κατά 0,8%, την Apple να σημειώνει πτώση 1% και τη Netflix να κλείνει στο -1,3%.

Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας κατέβασε ταχύτητα κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2018, ωστόσο η επιβράδυνση ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη, κυρίως χάρη στις ισχυρές καταναλωτικές και επιχειρηματικές δαπάνες, με την ανάπτυξη στο σύνολο του 2018 να διαμορφώνεται ελάχιστα κάτω από τον στόχο της κυβέρνησης Trump για 3%.

Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν πως οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ κατέγραψαν αύξηση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη την περασμένη εβδομάδα, σε μια νέα ένδειξη ότι η ανάπτυξη στην αμερικανική αγορά εργασίας κατεβάζει ταχύτητα.

Την ίδια ώρα, η διεθνής κοινότητα απευθύνει έκκληση σε Ινδία και Πακιστάν για αυτοσυγκράτηση, καθώς κλιμακώνεται η ένταση για το Κασμίρ.

Το ενδιαφέρον παραμένει στραμμένο και στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας.
Χθες, ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, μιλώντας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, είπε ότι η Κίνα πρέπει να κάνει περισσότερα από το να προσφέρει απλά υποσχέσεις για αγορές περισσότερων αμερικανικών αγαθών.

Ωστόσο, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow, έκανε σήμερα λόγο για την επίτευξη «φανταστικής» προόδου στις εμπορικές διαπραγματεύσεις που είχαν οι ΗΠΑ με την Κίνα την περασμένη εβδομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα