ΧΑ: Να ακολουθήσουν το θετικό κλίμα στις αγορές θα επιδιώξουν οι επενδυτές

Η σημερινή συνεδρίαση στο χρηματιστήριο Αθηνών ξεκινά με τον Γενικό δείκτη στις 764,60 μονάδες μετά την άνοδο κατά 2% της πρώτης εβδομάδας του Φεβρουαρίου.

Ο επενδυτές αναμένεται να προσπαθήσουν και αυτή την εβδομάδα να δώσουν συνέχεια στην ανοδική κίνηση της αγοράς εκμεταλλευόμενοι το θετικό κλίμα στις ξένες αγορές οι οποίες την προηγούμενη εβδομάδα είτε έκλεισαν σε ιστορικά υψηλά, όπως οι Αμερικάνικοι δείκτες είτε βρέθηκαν ξανά στα υψηλά τους όπως ο Γερμανικός δείκτης Dax

που πέρασε ξανά τις 14,000 μονάδες καθώς και εγχώρια επιχειρηματικά νέα με την Μυτιληναίος να ανακοινώνει καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που περίμεναν οι αναλυτές ενώ και η Jumbo για τον Ιανουάριο να τα πηγαίνει καλύτερα στις πωλήσεις παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στο λιανεμπόριο λόγω της υγειονομικής κρίσης στην χώρα μας.

Η δριμύτερη επάνοδος του «υγιειονομικού» ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, τα συνεχιζόμενα επιβαρυντικά μάκρο στοιχεία κυρίως όμως η αβεβαιότητα για την τουριστική περίοδο συντηρούν την επιφυλακτικότητα (και) στην χρηματιστηριακή αγορά. Παράμετρος, που κρατά- μέχρι τώρα- εκτός παιδιάς όχι μόνο τους βραχυπρόθεσμους αλλά και, στην πλειονότητά τους, τους επενδυτές. Αν και μεσο-μάκροπρόθεσμα η τάση παραμένει ανοδική (και προς ώρας δεν απειλείται) βραχυπρόθεσμα η αδυναμία είναι εμφανής και με “γυμνό οφθαλμό”, αποτυπώνεται δε στα- ούτε καν- 50 εκατ. ημερήσιου τζίρου.

Με τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών να αποτελεί το βαρόμετρο της κίνησης της αγοράς και με την εκτίμηση μετά την δημοσιοποίηση των παραμέτρων για τα Ευρωπαϊκά τεστ αντοχής ότι η άσκηση θα είναι διαχειρίσιμη και εντός των κεφαλαιακών αντοχών του εγχώριου banking είναι πολύ πιθανόν μετά την εβδομαδιαία αντίδραση κατά 3,43% η κίνηση να συνεχιστεί με την αντίσταση των 530 μονάδων να φαίνεται ότι αποτελεί πολύ σημαντική περιοχή και δύσκολη περιοχή αντίστασης.

Υπενθυμίζεται ότι για τον δείκτη των τραπεζικών μετοχών, το ημερήσιο stop των short θέσεων ενεργοποιείται με κλείσιμο υψηλότερα των 509 μονάδων. Οι πρώτες σημαντικές στηρίξεις στις 425 (εκθετικός ΚΜΟ 90 ημερών), 420 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 414 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων).

Αντίστοιχα για τον Γενικό δείκτη αν επικρατήσει το συγκρατημένα αισιόδοξο σενάριο και αντέξει η στήριξη στις 749 μονάδες, οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν σε αναρρίχηση προς τις 773, 784 και 789 – 795 μονάδες. Κλείσιμο υψηλότερα των 795 μονάδων, θα επιφέρει μερική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, η οποία θα βελτιωθεί έτι περαιτέρω με επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 809 μονάδων (ημερήσιο “stop short”). Τέλος όσο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 1.971 – 1.997 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω διολίσθηση προς τις 1.668 – 1.652 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), ή και προς τις 1.630 – 1.607 μονάδες.

Για την μερική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, απαιτείται επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 18.70 μονάδων. Σε αυτήν την περίπτωση, οι επόμενες αντιστάσεις στις 1.899 – 1.911, 1.935 (ημερήσιο «stop short») και 1.959 – 1.967 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις στις 1.811, 1.771, 1.753 και 1.707 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Διαβάστε ακόμη: 

Νέο πακέτο μέτρων ανακούφισης Φεβρουαρίου-Μαρτίου – Τι περιλαμβάνει

Πώς ξεγελάς Χιώτη καραβοκύρη, οι δουλειές του Mubadala και τα (υπόλοιπα) ασημικά της MIG

Χρυσό συμβόλαιο €400 εκατ. για τη συντήρηση και λειτουργία του μετρό Θεσσαλονίκης

Keywords
Τυχαία Θέματα