Χρηματιστήριο: Αδυναμία αντίδρασης καθώς επανέρχονται στο προσκήνιο περιοριστικά μέτρα

Αρνητικό ξεκίνημα για την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες κατά 0,29%, στις 911,28 μονάδες. Οι επενδυτές ακολουθούν το ξεκίνημα των διεθνών αγορών και σταθμίζουν τα πρόσφατα στοιχεία για την άνοδο του πληθωρισμού σε Ευρωζώνη, ΗΠΑ και Κίνα με τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται αυτή την περίοδο.

Τον τόνο στις παγκόσμιες αγορές τις τελευταίες εβδομάδες δίνουν οι ανακοινώσεις εταιρικών

αποτελεσμάτων μαζί με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας από τις μεγάλες οικονομίες, τα οποία θα έχουν αντίκτυπο στην πορεία της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον και με τις οικονομίες η μια μετά την άλλη να επανέρχονται σε περιοριστικά μέτρα, με την Ολλανδία και την Αυστρία να έχουν κάνει την αρχή, είναι φυσιολογικό και στο εγχώριο περιβάλλον οι επενδυτές να έχουν επηρεαστεί και να προχωρούν σε επανεκτιμήσεις στις εξελίξεις στο υγειονομικό περιβάλλον, το οποίο και στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο, με την κυβέρνηση όμως να τονίζει μέχρι στιγμής ότι η αγορά δεν πρόκειται να ξαναζήσει ένα ολικό lockdown και όλα τα μέτρα που θα παρθούν θα αφορούν κυρίως τον ανεμβολίαστο πληθυσμό.

Αν και η «μεγάλη εικόνα» δεν άλλαξε, την εβδομάδα που πέρασε ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύθηκε πάνω από τις 900 μονάδες και στις πέντε συνεδριάσεις, για πρώτη φορά μετά την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Η αργή αυτή, αλλά ουσιαστική κατοχύρωση των επιπέδων, η οποία συντελείται με υψηλότερο τζίρο, προκρίνει εκ νέου την υπόθεση διαφυγής πάνω από τις 930 μονάδες, σε κοντινό βάθος χρόνου. Η έκτακτη προσθήκη της ΔΕΗ στον βασικό δείκτη της Morgan Stanley δεσπόζει στα γεγονότα αυτής της εβδομάδας.

Η είσοδος θα πραγματοποιηθεί στο κλείσιμο της Τρίτης (16/11) και συμπίπτει με την έναρξη διαπραγμάτευσης των 150 εκατομμυρίων νέων μετοχών από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. ενώ την Τετάρτη ξεκινάει η διαπραγμάτευση του κοινού ομολογιακού δανείου της ΕΛΧΑ.

Η επιτυχία της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ έφερε αμέσως αποτελέσματα και το Ελληνικό Χρηματιστήριο απέκτησε έτσι την 6η Εισηγμένη Εταιρεία που περιλαμβάνεται σε δείκτες Παγκόσμιου βεληνεκούς και είναι η 3η προσθήκη μετοχής στον εν λόγω δείκτη κατά την φετινή χρονιά. Όσον αφορά την πορεία των συνεδριάσεων αυτή την εβδομάδα και μετά τις ανακοινώσεις MSCI, οι επόμενες ανακοινώσεις – καταλύτες, για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, θεωρούνται η αξιολόγηση της Moody’s, στις 19/11 (υπολείπεται των άλλων Οίκων κατά μία βαθμίδα, – “Ba3” με σταθερές προοπτικές), ενώ δεν μπορούν να αποκλειστούν πιθανές αλλαγές στους δείκτες FTSE οι οποίες, επισήμως, θα ανακοινωθούν στις 24/11, με ημερομηνία αναδιάρθρωσης την 17η Δεκεμβρίου, αλλά σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι αποτιμήσεις, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στη συνεδρίαση της 29/10/2021. Επισημαίνεται ότι οι αλλαγές της εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών που ανακοίνωσε η MSCI θα τεθούν σε εφαρμογή στο κλείσιμο της Αγοράς στις 30/11. Τεχνικά όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 913, 901 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), ή υψηλότερα των 899 (ημερήσιο “stop long”) – 895 μονάδων (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 60 και 90 ημερών), οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 930 και 949 – 950 μονάδες.

Αρνητική έκπληξη με κλείσιμο χαμηλότερα των 895 μονάδων, θα ενεργοποιήσει κινήσεις “stop long” και θα πιέσει προς τις 885, 878 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και 864 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Για τον δείκτη της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, η επόμενη αντίσταση στη ζώνη 2234 – 2240 (gap), ενώ κλείσιμο υψηλότερα των 2240 μονάδων, αφήνει περιθώρια αναρρίχησης προς τις 2366, 2379 και 2390 μονάδες. Αρνητική εξέλιξη με κλείσιμο χαμηλότερα των 2173 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), μπορεί να πιέσει προς τις 2167 – 2154 (διέρχονται οι ΚΜΟ 30, 60 και 90 ημερών), 2138, 2118 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και 2018 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει απώλειες κατά 0,29% και βρίσκεται στις 2.196,44 μονάδες, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΛΧΑ με 1,59% και 1,38% αντίστοιχα σημειώνουν τα περισσότερα κέρδη με την Λάμδα, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ και Eurobank να ακολουθούν ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες ΓΕΚ Τέρνα και ΔΕΗ με 1,57% και 1,37% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά ο ΟΤΕ, Alpha Bank, Εθνική, Τιτάνας, ΟΠΑΠ, Σαράντης, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Μυτιληναίος με την Jumbo και Aegean να είναι αμετάβλητες.

Διαβάστε ακόμη:

Ποιοι κλάδοι οδηγούν την ανάπτυξη πάνω από το 7%

Έρευνα: Οι επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο από τo θαλάσσιο «μποτιλιάρισμα» στα λιμάνια

Τα γκάλοπ ΠΑΣΟΚ, ο Ιβάν και οι τράπεζες, ο Λεμπέντεφ, το κτήριο της ΧΡΩΠΕΙ και ο ρυθμιστής των CEO Ανδρέας

Keywords
Τυχαία Θέματα