Χρηματιστήριο: Άνοδος 2,21% στην εβδομάδα – Αντεξε στα μαντάτα της εκτίναξης του πληθωρισμού

Οριακά θετικά έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη 0,04% και να ολοκληρώνει τις συναλλαγές του στις 898,63 μονάδες. H αγορά παρότι «άγγιξε» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τις 900 μονάδες δεν  μπόρεσε να τις κρατήσει λόγω της ισχνής συναλλακτικής δραστηριότητας, η οποία ήταν και η χαμηλότερη αυτής της εβδομάδας.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,04%, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,3% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών

έκλεισε με κέρδη 0,04% ενώ σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 2,21%, ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη 2,38%, ο δείκτης Μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες 0,14% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με κέρδη 2,06%.

Αν και το Χρηματιστήριο Αθηνών με την εβδομαδιαία άνοδο που σημείωσε κατάφερε και κάλυψε την πτώση της 26ης Νοεμβρίου, η πολύ χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα με την οποία ήρθε αυτή η αντίδραση δεν δίνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για την συνέχιση της ανόδου, ειδικά σε μια περίοδο όπου εκτός της αβεβαιότητας σχετικά με την μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού, οι πληθωριστικές τάσεις αυξάνονται συνέχεια, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και παγκοσμίως με την ΕΛΣΤΑΤ να ανακοινώνει σήμερα ότι ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στο 4,8% τoν Νοέμβριο από το 3,4% τον Οκτώβριο, με τις τεράστιες αυξήσεις στα προϊόντα ενέργειας να επιβαρύνουν από μόνες τους τον δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 2,5%.

Συγκεκριμένα το δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει για το Νοέμβριο αύξηση-ρεκόρ κατά 180,9% στις τιμές του φυσικού αερίου, 45,2% στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, 24.9% στα καύσιμα και λιπαντικά και 37,8% στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Μόνο το ηλεκτρικό ρεύμα αύξησε το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για το Νοέμβριο κατά 1,48%. Αντίστοιχα ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο των 39 τελευταίων ετών, μια άνοδος που θα μπορούσε να πιέσει την κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει στη μείωση της αγοράς ομολόγων νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, ενόψει της συνεδρίασης της Fed την επόμενη εβδομάδα για τη νομισματική της πολιτική.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως οι αξιωματούχοι της Federal Reserve θα αντιδράσουν στον υψηλό πληθωρισμό ανακοινώνοντας την ταχύτερη απόσυρση των διευκολυντικών μέτρων που έχουν θέσει σε κίνηση από την έναρξη της πανδημίας. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον προηγούμενο με τον ταχύτερο σχεδόν της τελευταίας 40ετίας, επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι το ράλι του πληθωρισμού δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.

Αυτή η άνοδος είναι πιθανόν να οδηγήσει τις εισηγμένες να καταγράψουν μικρότερα περιθώρια κέρδους με ότι αυτό συνεπάγεται στις τιμές που θα αποτυπωθούν στο ταμπλό, ένα γεγονός που εξηγεί και τον φόβο των επενδυτών στο να αυξήσουν την μετοχική τους θέση άρα και το ρίσκο τους στην αγορά.

Βέβαια υπάρχουν και τα αισιόδοξα μηνύματα μιας και την εβδομάδα που πέρασε ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του Ελληνικού ΑΕΠ για το γ’ τρίμηνο δίνοντας ένα ισχυρό στίγμα ανάκαμψης και φαίνεται ότι το 2021 θα είναι μια χρονιά ολικής επαναφοράς από την “πανδημική” πίεση που δέχθηκε το ΑΕΠ το 2020 γεγονός το οποίο αποτυπώνεται και στους ισολογισμούς των εισηγμένων εταιριών.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και Σαράντης έκλεισαν με άνοδο άνω του 1% με την Ελλάκτωρ, Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Τιτάνα, ΟΛΠ, Coca Cola και Motor Oil να κλείνουν ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό επίπεδο και με απώλειες άνω του 1% έκλεισαν τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Aegean με την Eurobank, Jumbo, ΟΠΑΠ, Λάμδα Βιοχάλκο, Πειραιώς, ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος και ΟΤΕ να κλείνουν ήπια πτωτικά ενώ ο ΑΜΔΗΕ έκλεισε αμετάβλητος.

Ο τζίρος ανήλθε στα 37,3 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 12,5 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,74 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

Ομόλογα: Μπαράζ εκδόσεων από τις ελληνικές τράπεζες – Οι επιδόσεις του 2021 και οι στόχοι για το 2022

Οικογένεια Γιατράκου: Άγονος ο πλειστηριασμός για το σπίτι της Κηφισιάς

Πόσα πρέπει να επενδύει ένας 40άρης τον μήνα για να γίνει… εκατομμυριούχος

Keywords
Τυχαία Θέματα