Χρηματιστήριο Αθηνών: Διόρθωση μετά το υψηλό έτους – Στο +3,9% ο Αύγουστος

Με απώλειες έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει αρνητικά κατά 0,66%, στις 923,15 μονάδες, καταφέρνοντας στο τέλος της συνεδρίασης και στις δημοπρασίες να διατηρήσει την στήριξη των 920 μονάδων παρά την πίεση που δέχτηκε από το μεγαλύτερο μέρος των δεικτοβαρών μετοχών.

Σε επίπεδο μήνα ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη 3,92%, ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε θετικός κατά 3,82%, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε θετικός κατά 5,7% και ο κλαδικός δείκτης των

τραπεζών κατά 4,47% λόγω της υπεραπόδοσης της σημερινής συνεδρίασης σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά.

Με την αγορά να επηρεάζεται αρνητικά τόσο από τα στοιχεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη ο οποίος κινείται σε υψηλά δεκαετίας όσο και από τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού ανασχηματισμού ήταν επόμενο να κινηθεί σε πιο χαμηλά επίπεδα και να μην έχει τη δύναμη που χρειάζεται για να συνεχίσει την ανοδική του κίνηση.

Άλλωστε η συναλλακτική δραστηριότητα ακόμη δεν έχει επανέλθει στα νούμερα εκείνα που χρειάζεται η αγορά, με την σημερινή ημέρα να αποτελεί εξαίρεση μιας και ο τζίρος διπλασιάστηκε στις δημοπρασίες λόγω των αναδιαρθρώσεων των χαρτοφυλακίων μετά τις τελευταίες αλλαγές στον MSCI.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι δεν υπήρξαν αλλαγές για τον MSCI Greece index, εντούτοις οι αλλαγές στους άλλους δείκτες έφεραν ένα μίνι rebalancing και στις υπόλοιπες αγορές. Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με απώλειες κατά 0,52% και στις 2.214,27 μονάδες η Πειραιώς, ΟΛΠ, Alpha Bank και Λάμδα έκλεισαν με κέρδη άνω του 1% και ακολούθησαν ήπια ανοδικά ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Aegean, Jumbo και Eurobank.

Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες τα Ελληνικά Πετρέλαια με 3,2% με την ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, Τιτάνας, Motor Oil και ΑΔΜΗΕ να σημειώνουν απώλειες άνω του 2%, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Τέρνα Εμεργειακή και ΔΕΗ να κλείνουν με απώλειες άνω του 1% ενώ ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΧΑ, ΕΧΑΕ και Εθνική έκλεισαν ήπια πτωτικά.

Το μεσημέρι ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε σε νέα διπλή έξοδο στις αγορές με την επανέκδοση δυο ομολόγων διάρκειας 5 και 30 ετών.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το ελληνικό δημόσιο έδωσε εντολή στις Αlpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank και Morgan Stanley να ενεργήσουν ως lead managers για την επανέκδοση του υφιστάμενου ομολόγου λήξης το 2026 με κουπόνι 0% αλλά και την επανέκδοση του 30ετούς τίτλου, λήξης τις 24 Ιανουαρίου 2052 με κουπόνι στο 1,875%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 3 Αυγούστου η απόδοση του ομολόγου αναφοράς 10ετούς ωρίμανσης είχε φτάσει έως το 0,565%, ισοφαρίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Παράλληλα, όλα τα έντοκα γραμμάτια φέρουν αρνητική απόδοση, ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου είχε υποχωρήσει και αυτή σε επίπεδο ιστορικών χαμηλών.

Διαβάστε ακόμη: 

Ανασχηματισμός «ανοιχτών μετώπων» – Αυτή είναι η νέα σύνθεση της κυβέρνησης 

Ελίζαμπεθ Χολμς: Αρχίζει η δίκη της γυναίκας που έστησε τη μεγαλύτερη επιχειρηματική απάτη στις ΗΠΑ 

Ακίνητα: Αυξημένη ζήτηση και άνοδος τιμών – Μεγάλη ζήτηση για ανακαινίσεις (πίνακες)

Keywords
Τυχαία Θέματα