Χρηματιστήριο Αθηνών: Αψιμαχίες λίγο πριν τις 1.200 μονάδες – Πτωτικά οι τράπεζες, ανοδικά η ΤΕΝΕΡΓ (upd)

(last update 12.30) Με το ψυχολογικό όριο των 1.200 μονάδων επιχειρεί να αναμετρηθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές αναζητούν την 4η διαδοχική ανοδική συνεδρίαση, εν μέσω της οριακά βελτιωμένης ψυχολογίας στο εξωτερικό, αλλά και των προσδοκιών για τα εγχώρια εταιρικά αποτελέσματα.

Παρ’ όλα αυτά, η επιφυλακτικότητα εξακολουθεί να είναι παρούσα, κάτι που αντανακλάται εμφανέστερα στον χαμηλό τζίρο. Μην ξεχνάμε δε, ότι η διόρθωση της ελληνικής αγοράς ξεπερνά πλέον το 10%, με τους πωλητές να παραμένουν

στο «τιμόνι» για τρεις διαδοχικούς μήνες.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή κερδίζει περίπου 1% εν όψει της δημοσίευσης των μεγεθών του γ’ τριμήνου, ενώ η Cenergy συνεχίζει την ανοδική αντίδραση για 5η συνεχόμενη ημέρα. Στον αντίποδα, η ΔΕΗ υποχωρεί κατά τουλάχιστον 1%, με τις μετοχές των τραπεζών να κινούνται προς ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή πτώση κατά 0,36% και διαμορφώνεται στις 1.188,68 μονάδες, χάνοντας 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.193,10 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 11 μονάδες (από 1.188,68 έως 1.999,64 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 12 εκατ. ευρώ.

Μικρές απώλειες στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, παρά το ανοδικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, δέχεται ήπιου εύρους πιέσεις, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,47% και τις 958 μονάδες.

Η μετοχή της Eurobank, ενδεικτικά, υποχωρεί στο -1,3% και το 1,52 ευρώ, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να έπεται στο -0,7% και τα 5,36 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο +0,5% και τα 2,8 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank είναι σχεδόν αμετάβλητη στο 1,41 ευρώ.

Alpha Bank +0,07% 1,411 ευρώEurobank -1,30% 1,522 ευρώΕθνική Τράπεζα -0,70% 5,362 ευρώΠειραιώς +0,50% 2,804 ευρώΤι συμβαίνει στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,38% και 2.916 μονάδες), η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή διευρύνεται στο +0,8% και τα 14,3 ευρώ, καθώς οι επενδυτές περιμένουν ένα ισχυρό γ’ τρίμηνο από άποψη κερδοφορίας. Κοντά στο +2% καθορίζεται και η άνοδος για τις ΕΛΠΕ – Ελλάκτωρ, ενώ η Cenergy αυξάνεται στο +1,4% και τα 6,4 ευρώ, συμπληρώνοντας την 5η σερί ανοδική συνεδρίαση. Ταυτόχρονα, ο ΟΠΑΠ συνεχίζει την πορεία άνω των 16 ευρώ, εν μέσω της κατοχύρωσης του δικαιώματος για το μέρισμα του 0,95 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η ΔΕΗ χάνει 1% και αναδιπλώνεται στα 9,5 ευρώ, με τις μετοχές των Coca – Cola, Titan και Aegean να περιορίζονται τουλάχιστον κατά 1%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,50% και 1.954 μονάδες), η μετοχή της Fourlis ξεχωρίζει στο +1,2% και τα 4,0 ευρώ, καθώς από σήμερα ξεκινά η δημόσια προσφορά για τις μετοχές της Trade Estates. Κέρδη άνω του 1% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Premia, Αλουμύλ, Τεχνικής Ολυμπιακής. Η μετοχή της Intracom εκτινάσσεται στο +3,7%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Παπουτσάνης υποχωρεί αισθητά στο -3,6% και τα 2,1 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 47 μετοχές κινούνται ανοδικά, 41 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 81,1 δισ. ευρώ.

Μάχη για τις 1.200 μονάδες

Μετά τον τρίτο σερί καθοδικό μήνα, ο οποίος έφερε τη συνολική διόρθωση της αγοράς στο -10% σε σχέση με τα υψηλά έτους του Ιουλίου, το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να ανακαταλάβει το ψυχολογικό όριο των 1.200 μονάδων (για πρώτη φορά από τα τέλη Σεπτεμβρίου), δίνοντας συνέχεια στο 3ήμερο ανοδικό σερί.

Ο Γενικός Δείκτης λαμβάνει επιλεκτικά στηρίγματα αφενός από τις «πλούσιες» επιχειρηματικές εξελίξεις (π.χ. πρόταση της UniCredit για το 9% της Alpha Bank), αφετέρου από τα εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερη ανθεκτικότητα.

Μετά τις θετικές ανακοινώσεις των Mytilineos, ΟΛΠ και Coca – Cola, το απόγευμα της Τετάρτης είναι η σειρά της Τέρνα Ενεργειακή να δημοσιεύσει τα τριμηνιαία οικονομικά μεγέθη, ενώ την Παρασκευή θα ακολουθήσουν οι τράπεζες.

Όλα αυτά, όπως είναι αναμενόμενο, βελτιώνουν την επενδυτική ψυχολογία και επιτρέπουν στους αγοραστές να πάρουν ορισμένα ρίσκα, σε συνδυασμό δε, με την πεποίθηση των επενδυτών ότι απόψε η Federal Reserve θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο εύρος 5,25% – 5,50%.

Ωστόσο, οι προκλήσεις εξακολουθούν να ελλοχεύουν, κάτι που αποτυπώνεται κυρίως στους εξασθενημένους συναλλαγματικούς τζίρους.

Η κρίση στη Μέση Ανατολή αποτελεί μια νέα πηγή κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία και την αγορά ενέργειας, ενώ στην Ευρώπη επανέρχεται ο φόβος της ύφεσης (συρρίκνωση 0,1% στο ΑΕΠ του γ’ τριμήνου), ενόσω οι σφιχτές πιστωτικές συνθήκες (υψηλά επιτόκια) δεν αναμένεται να «χαλαρώσουν» πριν το γ’ πριν το γ’ τρίμηνο του 2024.

Πάντως, οι επενδυτές δηλώνουν συγκρατημένοι αισιόδοξοι, καθώς σε έρευνα, όπου συμμετείχαν 259 διαχειριστές κεφαλαίων συνολικού ύψους $664 δισ., το 60% προσδοκά ότι το σενάριο των δυσμενών εξελίξεων σταδιακά θα απομακρυνθεί, χωρίς να αποκλείει ακόμη και ένα μίνι year-end rally

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται ήπια στο +0,32% και τις 435 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,24%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,17%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,25% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,07%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones χάνουν τουλάχιστον 100 μονάδες, εν όψει της απόφασης της Federal Reserve.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σταθεροποιείται στην περιοχή κάτω των 90 δολαρίων. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,95% και τα 81,8 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,93% και τα 85,8 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -0,11% και τα 1.992 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμα

Το τρολ του ΣΥΡΙΖΑ Πεν Νταλαούρα (ή κατά κόσμον Θάνος-PR expert), ο ελληνοϊταλικός πόλεμος των τρένων, τα δύσκολα στη Vivartia και τα… ανακλινόμενα παράθυρα

Eπαγγελματίες: Κερδισμένοι και χαμένοι από τον… ελάχιστο «μισθό» 780 ευρώ

Νέο project -έκπληξη στο Ελληνικό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα