Χρηματιστήριο: Πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση – Κράτησε τις 910 μονάδες

Με ήπια πτώση που την οδήγησε όμως στις 910 μονάδες έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει τελικά στις 910,63 μονάδες σημειώνοντας απώλειες κατά 0,36% με την αγορά να σημειώνει πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις χωρίς όμως να έχει αλλάξει το θετικό momentum, όσο κρατάει ακόμη τη ζώνη των 900 με 910 μονάδων.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση

0,48%, στις 2.192,20 μονάδες, ενώ στο -0,01% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης και στις 1.512,03 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,70% στις 583,22 μονάδες.

Οι επενδυτές και σήμερα είχαν στραμμένα τα βλέμματα τους στον ενεργειακό κλάδο και ειδικά στην ΔΕΗ η οποία σήμερα πραγματοποίησε το 45% της συνολικής συναλλακτικής δραστηριότητας μόλις μια ημέρα πριν την εισαγωγή των νέων μετοχών που προέρχονται από την Α.Μ.Κ. προς διαπραγμάτευση.

Αν και η αγορά έχει αρκετούς και καλούς λόγους να αφήσει πίσω της τη ζώνη των 900 – 910 μονάδων, αδυνατεί να κάνει την υπέρβαση για υψηλότερα επίπεδα ειδικά τη στιγμή που το ανοδικό momentum στα ξένα χρηματιστήρια παραμένει αμείωτο, με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίζει να μένει πίσω σε αποδόσεις. Μάλιστα για αυτό τον λόγο δεν είναι λίγοι οι επενδυτές εκείνοι που διατηρούν σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου τους σε μετρητά, προκειμένου να επωφελούνται από τις κατά καιρούς “επισκέψεις” της αγοράς σε επίπεδα χαμηλότερα των 900 μονάδων.

Βέβαια, το παραπάνω δεν σημαίνει ότι δεν έχει προκαλέσει την κόπωση άλλων χαρτοφυλακίων, που βλέπουν την εγχώρια αγορά να μην μπορεί να ξεφύγει από τα επίπεδα που όχι μόνο παραμένουν από τον περασμένο Απρίλιο, αλλά είναι και τα «όρια» της τελευταίας εξαετίας, σε μια περίοδο μάλιστα που οι εκτιμήσεις για τις προοπτικές της οικονομίας δεν θα μπορούσαν να ήταν καλύτερες.

Το μόνο «αρνητικό» για το Ελληνικό χρηματιστήριο είναι το κακό timing μιας και η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τελείως διαφορετική φάση από τους υπόλοιπους. Παρ’ όλα αυτά αν κάποιος σκεφτεί μετοχές “που πέτυχαν” στη διάρκεια της κρίσης και ήδη έχουν καταφέρει να είναι κοντά στα ιστορικά τους ή και υψηλότερα, θα καταλάβει ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε μία οικονομία, άρα παράλληλα και στο χρηματιστήριο.

Οι βασικοί καταλύτες που θα κρίνουν την πορεία της αγοράς στις επόμενες συνεδριάσεις είναι κατά αρχάς η είσοδος της ΔΕΗ στον MSCI και η συμπεριφορά της τις επόμενες ημέρες και κατά δεύτερον το κλίμα στις διεθνείς αγορές με την υγειονομική κρίση να επανέρχεται αναγκάζοντας αρκετές χώρες να μπαίνουν σε lockdown.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ΔΕΗ με 1,06%, ΕΛΧΑ με 1,06%, Τέρνα Ενεργειακή με 0,92% και ΟΤΕ με 0,8% ήταν οι μόνες μετοχές με θετικό πρόσημο με την Coca Cola, Motor Oil και Μυτιληναίος να υποχωρούν καταγράφοντας πτώση άνω του 1% και την Alpha Bank, Τιτάνασς ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Λάμδα,, Εθνική, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια και Ελλάκτωρ να κλείνουν ήπια πτωτικά. Ο τζίρος ανήλθε στα 63,7 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 20,3 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,4 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

Ποιοι κλάδοι οδηγούν την ανάπτυξη πάνω από το 7%

Ανοίγουν οι πλατφόρμες για το επίδομα θέρμανσης και τα τέλη κυκλοφορίας

«Κούρεμα» ενοικίων: Καθυστερούν οι αποζημιώσεις για υπεκμισθώσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα