Χρηματιστήριο: Το νέο lockdown επηρεάζει και τη σημερινή συνεδρίαση

Από τις 756,88 μονάδες ξεκινά η σημερινή συνεδρίαση για το χρηματιστήριο Αθηνών μετά τη χτεσινή πτώση κατά 2,72% στις 756,88 μονάδες.

Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν καθαρά πτωτική μιας και από την έναρξή της κυριάρχησαν οι πωλητές με τους βασικούς δείκτες να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο καθώς οι επενδυτές ρευστοποίησαν θέσεις για να κατοχυρώσουν κέρδη των προηγούμενων δυο θετικών συνεδριάσεων αλλά και για να μειώσουν το επενδυτικό ρίσκο περιμένοντας τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα νέα

περιοριστικά μέτρα λόγω της εξέλιξης της υγειονομικής κρίσης στην χώρα μας.

Οι αποφάσεις για σκληρό 12ήμερο lockdown «τύπου Μαρτίου» έθεσαν εκ των πραγμάτων σε καραντίνα την ελληνική αγορά που αποστασιοποιήθηκε πλήρως από τα διεθνή χρηματιστήρια τα οποία παραμένουν σε επαφή με τα υψηλά τους.

Οι εκτιμήσεις για το επιπλέον κόστος που καλούνται να επωμιστούν επιχειρήσεις, τράπεζες, τα δημοσιονομικά της χώρας και συνολικά η οικονομία τις επόμενες εβδομάδες – ως τίμημα για την αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας και με προσδοκίες για βελτίωση της κατάστασης πριν το Πάσχα – αποτυπώθηκαν εν μέρει στις αποτιμήσεις των μετοχών που υπέστησαν ισχυρές απώλειες.

Η απώλεια των 757 μονάδων διαμορφώνει προϋποθέσεις κίνησης προς χαμηλότερες τιμές, με τους αγοραστές των τελευταίων ημερών να βρίσκονται σε δυσχερή θέση, καθώς όμως η διάσπαση είναι οριακή χρήζει επιβεβαίωσης στην σημερινή συνεδρίαση.

Στα επιχειρηματικά νέα την έγκριση του έδωσε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ για τη σύσταση κοινού επιχειρηματικού σχήματος ανάμεσα στη «ΔΕH Ανανεώσιμες» και τη θυγατρική του γερμανικού ομίλου RWE, την “RWE Renewables” προκειμένου να πραγματοποιήσουν κοινές επενδύσεις ύψους 1 δις. ευρώ σε έργα ΑΠΕ και κυρίως φωτοβολταϊκά πάρκα.

Στην κοινή εταιρεία, που αναμένεται να έχει συσταθεί έως το καλοκαίρι, η RWE Renewables θα έχει ποσοστό 51% και η ΔΕH Ανανεώσιμες 49%, ενώ στόχος είναι η ανάπτυξη στην πενταετία φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος έως 2 GW.

Παράλληλα χωρίς αλλαγές σε ότι αφορά την Ελλάδα ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στους δείκτες MSCI. Υπήρξαν κάποιες προσδοκίες να εισέλθει στο δείκτη MSCI Greece ο τίτλος της Eurobank, ωστόσο αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν στην πράξη.

Τεχνικά τώρα και όσον αφορά τον Γενικό δείκτη είναι πιθανόν στην σημερινή συνεδρίαση να δούμε πιθανή επαναδοκιμασία των 749 μονάδων, όπου συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων. Μέχρι εκεί οι τα long χαρτοφυλάκια έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα. Στην χτεσινή συνεδρίαση χάθηκε η πρώτη στήριξη στις 772 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), με τις αμέσως επόμενες να εντοπίζονται 752 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 749, 740, 683 και 660 – 650 μονάδες.

Για επιστροφή της συγκρατημένης αισιοδοξίας, θα ήταν επιβεβλημένο το κλείσιμο υψηλότερα των 780 – 784 μονάδων. Σε αυτή την περίπτωση, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 795, 809 (ημερήσιο “stop short”) και 900 μονάδες.

Διαβάστε ακόμη: 

Lockdown: «Μοντέλο Πάτρας» θα εφαρμοστεί και στην Αττική

Τα δίχτυα του Άδωνι, τα μιντιακά διαζύγια και τα νεώτερα μνημεία του Θανάση!

Ελκυστικές προσφορές για τα POS της Πειραιώς

Keywords
Τυχαία Θέματα