Δεύτερη μέρα πτώσης στην Ασία με εξαίρεση την Κίνα

Πτώση κατέγραψαν για δεύτερη μέρα τα ασιατικά χρηματιστήρια, με εξαίρεση τον κινεζικό δείκτη.

Σύμφωνα με τους αναλυτές είναι αρκετοί οι παράγοντες που κρατούν τους επενδυτές μακριά από τις αγορές, μεταξύ των οποίων οι χαμηλές τιμές πετρελαίου, η έλλειψη εμπιστοσύνης στις κεντρικές τράπεζες και στο κατά πόσο θα μπορέσουν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, τα αδύναμα στοιχεία και οι νέες ανησυχίες για το κινεζικό

νόμισμα.

Ο Shanghai composite ενισχύθηκε κατά 0,9% στις 2.929 μονάδες ενώ ο δείκτης Shenzhen composite έκλεισε σταθεροποιητικά στις 1.876 μονάδες.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei περιόρισε τις πρωινές απώλειες, που έφτασαν έως το -1,7%, κλείνοντας τελικά με πτώση 0,85% στις 15.915 μονάδες. Ο Topix επίσης περιόρισε τις απώλειες (πάνω από 1%) κλείνοντας με -0,5% στις 1.284 μονάδες.

Στη Νότιο Κορέα, ο Kospi έκλεισε σταθεροποιητικά στις 1.912 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης έκλεισε με πτώση 1,38%.

Στην Αυστραλία ο ASX 200 διεύρυνε τις απώλειες κλείνοντας με πτώση 2,1% στις 4.875 μονάδες με τους περισσότερους κλαδικούς δείκτες στο «κόκκινο». Ενδεικτικά, ο χρηματοοικονομικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,54%, ο ενεργειακός με πτώση 3,44% και ο δείκτης πρώτων υλών με πτώση 3,62%.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι χθεσινές δηλώσεις του υπ. Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali bin Ibrahim Al-Naimi, ότι η χώρα του δεν πρόκειται να μειώσει την παραγωγή.

«Το πετρέλαιο παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους καταλύτες στις αγορές» υποστηρίζει ο Andrew Sullivan, διευθύνων σύμβουλος πωλήσεων στην Haitong International Securities.

Το «βλέμμα» των επενδυτών είναι στραμμένο και στην συνεδρίαση των κεντρικών τραπεζιτών του G20 την Παρασκευή στην Σανγκάη για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την Cynthia Kalasopatan της Mizuho Bank η αδύναμη επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία και η υποτίμηση του γιουάν αποτελούν δύο αρνητικοί καταλύτες.

«Το αδύναμο γιουάν προκαλεί νέες ανησυχίες για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ισοτιμία δολαρίου με το γιουάν βρέθηκε νωρίτερα στο 6,5315.

Η αποφυγή επενδυτικού ρίσκου οδήγησε και το γεν υψηλότερα κατά 0,14% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στα 111,95.

Η συμβόλαιο του WTI υποχώρησε στη συνεδρίαση της Ασίας, κατά 1,69% στα 31,35 δολάρια το βαρέλι, μετά από πτώση 4,55% στη Wall Street. Το συμβόλαιο του Brent υποχώρησε κατά 0,81% στα 33 δολάρια, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει κατά 4,18%.

Στις ενεργειακές μετοχές, η αυστραλιανή Santos έκλεισε με πτώση 6,57%, Woodside Petroleum υποχώρησε κατά 2,6%, η Inpex κατά 1,31%.

Αντίθετα, η China Oilfield ενισχύθηκε κατά 1%.

Keywords
Τυχαία Θέματα