Ευχαριστίες Τσακαλώτου σε Χόγιερ για τη στήριξη από την ΕΤΕπ

Του Αργύρη Παπαστάθη

Με θερμά λόγια απευθύνθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγιερ κατά τη σημερινή τελετή εγκαινίων των νέων γραφείων της ΕΤΕπ στην Αθήνα. «Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Χόγιερ για τη δουλειά που κάνει τα τελευταία χρόνια για τη χώρα μας. Είναι μια δουλειά την οποία έχει κάνει με μεράκι

και την πιστεύει» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο Γερμανός πρόεδρος της ΕΤΕπ είναι σύμφωνα με το γερμανικο Τύπο ένας από τους υποψήφιους των Φιλελευθέρων για να αντικαταστήσουν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο γερμανικό υπιουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος είχε για μια ακόμη φορά διάθεση για χιούμορ. «Είναι μεγάλη τιμή που ανοίγει εδώ αυτά τα γραφεία. Κανόνισα από το πρωί να έχει καιρό που θα είναι σαν αυτόν του Λουξεμβούργου –με αέρα και σύννεφα - για να μην στεναχωριέται... Έχω κανονίσει, επίσης, να βρέξει σε δύο-τρεις ώρες για να έχει όλο το πακέτο!» σχολίασε προκαλώντας γέλια.

Επί της ουσίας ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η ΕΤΕπ «στα δύσκολα χρόνια συνέχισε να επενδύει καθώς έχουμε τώρα μία έκθεση 17 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, και ως ποσοστό του ΑΕΠ σχεδόν φτάνει το 10%. Δηλαδή όπως λέμε οι οικονομολόγοι δανειοδότησε αντικυκλικά ενώ ξέρω ότι ένα από τα πολύ μεγάλα προβλήματα στο σύγχρονο καπιταλισμό είναι ότι οι συστημικές τράπεζες δανειοδοτούν κυκλικά».

Παράλληλα ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η ΕΤΕπ επενδύει και στο χώρο της Παιδείας, της Υγείας και το χώρο της αστικής ανάπτυξης. «Βλέπουμε μία διεύρυνση που είναι πολύ σημαντική για μία χώρα σαν την Ελλάδα όχι μόνο σε μεγάλα projects όπως το Μετρό αλλά βλέπουμε μία διεύρυνση και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ο κ. Τσακαλώτος στάθηκε ιδιαίτερα στην επισήμανση του κ. Χόγιερ ότι η Ελλάδα είναι από τις πέντε χώρες μαζί με τη Γαλλία και τη Γερμανία που έχουν απορροφήσει πάνω από 1 δισ. ευρώ από Σχέδιο Γιούνκερ. Σύμφωνα με στελέχη της ΕΤΕπ, 1,2 δισ. ευρώ έργων εγκρίθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Σχεδίου, τα οποία μέσω ιδιωτικής μόχλευσης οδηγούν σε επενδύσεις ύψους περίπου 3,7 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα