Ελλάδα: Συμφωνία ή εκλογές λένε οι ξένοι

Απρόβλεπτο παράγοντα στο πεδίο της διαπραγμάτευσης θεσμών - Ελλάδας χαρακτηρίζει η WSJ τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, βλέποντας ακόμα και τον Έλληνα πρωθυπουργό να οδηγεί σε πρόωρες εκλογές.

«Το έπος του ελληνικού προγράμματος διάσωσης έχει ακόμα μία από

τις περιόδους έντασης όπου όλη η συμφωνία μπορεί να καταρρεύσει. Μία συμβιβαστική λύση είναι απαραίτητη», σχολιάζει η Wall Street Jurnal, σε άρθρο της με τίτλο Ελλάδα, Γερμανία, ΔΝΤ, κάποιος πρέπει να κάνει πίσω». Κάποιος πρέπει να υποχωρήσει ώστε να παραμείνουν στο πρόγραμμα οι πιστωτές αλλά χωρίς να κλυδωνιστεί η εύθραυστη πολιτική σκηνή της χώρας, τονίζεται.

Το ΔΝΤ είναι πεπεισμένο ότι όπως τα μέτρα λιτότητας δεν θα πιάσουν του συγκεκριμένους στόχους του προγράμματος κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, έτσι θέλει η Ελλάδα να εγγυηθεί ότι θα επιβάλει αυτόματα επιπλέον περικοπές της τάξεως του 2% του ΑΕΠ, αναφέρει η εφημερίδα, χαρακτηρίζοντας τον συγκεκριμένο τομέα ως το αγκάθι της διαπραγμάτευσης.

Τελικά η Ελλάδα ίσως αναγκαστεί να υποχωρήσει λόγω του προβλήματος ρευστότητας, αναφέρει η εφημερίδα.

«Αντί να χάσει την υποστήριξη των βουλευτών του στο κοινοβούλιο (αν το ΔΝΤ επιμείνει στα έκτακτα μέτρα), ο κ Τσίπρας θα μπορούσε να επιλέξει τις πρόωρες εκλογές, που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση. Στη συνέχεια, το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να συμφωνήσει με το ΔΝΤ, τις απαιτήσεις του οποίο επίσης απορρίπτει», σημειώνει η WSJ ως άλλο ένα πιθανό σενάριο, χαρακτηρίζοντας απρόβλεπτο παράγοντα τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

O Eυκλ. Τσακαλώτος λέει ότι καμιά εκλεγμένη κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αυτά που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφέρουν πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, γράφει η εφημερίδα.

Συμβιβασμό Τσίπρα βλέπει η «Die Zeit»

«Aπλά δεν λένε την αλήθεια. Οι πελατειακές σχέσεις κυριαρχούν στην Ελλάδα... η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν άλλαξε τίποτα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός χρησιμοποιεί την εξουσία για να προσπαθήσει να διευρύνει την επιρροή του, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα "Die Zeit" επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα βρέθηκε εκ νέου στο προσκήνιο με το προσφυγικό, ωστόσο τα προβλήματα στη χώρα παραμένουν. Ο Τσίπρας χρησιμοποιεί την εξουσία για να επεκτείνει την επιρροή του και αυτή του κόμματός του μέσω των παραδοσιακών πελατειακών σχέσεων», υπογραμμίζει το σχετικό δημοσίευμα.

«Τώρα ο Αλέξης Τσίπρας ελίσσεται ανάμεσα στην εκπλήρωση των όρων του τρίτου Μνημονίου προσπαθώντας όμως να διατηρήσει και τις προ - Μνημονίου υποσχέσεις του.... Το αποτέλεσμα είναι ότι αναβάλλει τη σκληρή και αντιλαϊκή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος μέχρι την τελευταία στιγμή. Τελικά, όμως θα καταλήξει σε συμφωνία», προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.

Κυβερνητικός παράγοντας: Αδύνατο να περάσουν τα έκτακτα μέτρα από την Βουλή

Τα προληπτικά μέτρα είναι αδύνατο να περάσουν από την βουλή, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές με γνώση της διαπραγμάτευσης, ενώ όπως αναφέρεται αυτό έχει γίνει κατανοητό από όλες τις πλευρές.

«Το έχουμε κατοχυρώσει αυτό. Το έχουν καταλάβει (για το ότι δεν περνάνε πρόσθετα μέτρα). Είναι γελοίο να πας στην Βουλή αντί για μέτρα 5,4 , 7 ή 9. Δεν υπάρχει αυτό. Δεν συζητάμε υπό αίρεση μέτρα ή μέτρα που θα τα πάρουμε μετά πίσω. Ξέρουν ότι δεν μπλοφάρουμε. Δεν περνάνε από την Βουλή», τόνισε κυβερνητικό στέλεχος σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Σκουρλέτης για έκτακτα μέτρα: Η κυβέρνηση δεν διαθέτει νομιμοποίηση να κινηθεί πέραν της συμφωνίας του καλοκαιριού

Ανοικτό το ενδεχόμενο εκλογών αφήνει από την πλευρά του ο Πάνος Σκουρλέτης.

Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η λήψη προληπτικών μέτρων αφού κάτι τέτοιο θα αμφισβητούσε την αποτελεσματικότητα της αξιοπιστίας του εφαρμοζόμενου προγράμματος και θα ισοδυναμούσε με καταστρατήγηση εκ μέρους των θεσμών της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού, αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην Realnews.

Όπως σημειώνει η κυβέρνηση δεν διαθέτει την δημοκρατική νομιμοποίηση ώστε να κινηθεί πέραν της συμφωνίας του καλοκαιριού.

Εκτιμά ότι η τελικές επιλογές της κυβέρνησης θα «είναι σε πλήρη αντιστοιχία με τις διαθέσεις του συνόλου των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας», θέτοντας στο κάδρο και τους «53».

Δεν θέλουν νέα μέτρα οι «53»

Από την πλευρά τους, ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν οι «53» οι οποίοι σε ένα σαφές μήνυμα προς τον πρωθυπουργό έθεσαν τις «κόκκινες γραμμές» σε κείμενο 11 σημείων. Μάλιστα οπός αναφέρεται από πηγές που έχουν γνώση του θέματος οι «53» χαρακτηρίζουν αδιέξοδη ακόμα και αυτή την διαδικασία με τα αποθεματικά, τονίζοντας ότι πρόκειται για περιορισμένες «ανάσες».

Ο κ. Τσίπρας εκτιμά πάντως ότι οι «53», όπως και άλλοι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης έχουν στρατηγικό αδιέξοδο, πολύ δε περισσότερο που ορισμένοι εξ αυτών συμμετέχουν στην κυβέρνηση, με πρώτον τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος ηγείται της διαπραγμάτευσης και άρα δεν είναι άμοιρος ευθυνών για το τελικό αποτέλεσμα.

«Δεν θα τολμήσουν να με ρίξουν» λέει ο Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός δεν πιστεύει ότι υπάρχουν βουλευτές και εσωκομματικές ομάδες που θέλουν ή θα τολμήσουν να ρίξουν την κυβέρνηση και τον ίδιο και ότι πρόκειται για μία σαφώς διαφορετική κατάσταση από την περσινή διαφοροποίηση της ομάδας Λαφαζάνη, η οποία τελικά τράβηξε το δικό της δρόμο.

Οι «53+» αποδέχθηκαν τη συμφωνία του περσινού Ιουλίου και επέλεξαν την κοινή πορεία με τον κ. Τσίπρα, επισημαίνουν από το Μαξίμου. Είναι δε πιθανόν, εάν τα πνεύματα οξυνθούν στο εσωκομματικό πεδίο η ηγετική ομάδα να καλέσει τους διαφωνούντες βουλευτές να παραδώσουν την έδρα και να τηρήσουν τη σχετική δέσμευση με την οποία πολιτεύτηκαν και εξελέγησαν – με λίστα, σημειώνεται χαρακτηριστικά – στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Σε αυτό το κλίμα επανέρχονται τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, τα οποία πάντως διαψεύδονται κατηγορηματικά από την κυβέρνηση,

Πάντως η κυβέρνηση είναι ήδη σε – παρασκηνιακή – τροχιά ανασχηματισμού, ο οποίος αναμένεται να γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και των σχετικών ψηφοφοριών στη Βουλή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι σαρωτικός και θα επιφέρει αλλαγές ισορροπιών στην κυβέρνηση, αφού ο πρωθυπουργός θέλει να ξαναμοιράσει την τράπουλα της εξουσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα