Ενεργειακών «κανονιών» συνέχεια στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ακόμη τρεις εταιρείες προμήθειας ενέργειας κατέρρευσαν, χθες Τρίτη, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανεβάζοντας τον αριθμό των «κανονιών» σε 18 από τις αρχές Αυγούστου και αναγκάζοντας περισσότερα από 2 εκατομμύρια νοικοκυριά να αλλάξουν προμηθευτή.

Τα τελευταία «θύματα» ήταν οι Omni Energy Ltd., Ampower UK Ltd. και Zebra Power Ltd., με συνολικά 21.400 πελάτες. Επίσης η Bluegreen Energy

Services Ltd., η οποία προμήθευσε 5.900 σπίτια, σταμάτησε τη διαπραγμάτευση τη Δευτέρα, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας παραμένουν σε τριπλάσια από τα συνηθισμένα επίπεδα για αυτήν την εποχή.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρξε μια άνευ προηγουμένου αύξηση στις παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου, η οποία ασκεί οικονομική πίεση στους προμηθευτές», ανέφερε σε δήλωση η βρετανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας Ofgem.

Τα τελευταία αυτά «κανόνια» έρχονται μετά από προειδοποιήσεις από τη ρυθμιστική αρχή και τον Υπουργό Επιχειρήσεων Kwasi Kwarteng ότι είναι πιθανές περισσότερες χρεοκοπίες τέτοιων επιχειρήσεων. Οι εταιρείες αυτές είναι όλες σχετικά μικρές, αλλά η κρίση θα μπορούσε να βαθύνει καθώς ένα ανώτατο όριο τιμών ενέργειας για ορισμένους πελάτες σημαίνει ότι οι ανεπαρκώς αντισταθμισμένοι λιανοπωλητές θα καταγράψουν τεράστιες ζημίες.

«Δυστυχώς, μπορεί να μην είδαμε το τέλος αυτής της κατάστασης», είπε η Justina Miltienyte, εμπειρογνώμονας ενεργειακής πολιτικής στο Uswitch.com, το οποίο βοηθά τους πελάτες να αλλάξουν προμηθευτές υπό κανονικές συνθήκες.

Το σχέδιο της Ofgem να επανασχεδιάσει το ανώτατο όριο τιμών πιθανότατα δεν θα βοηθήσει τους προμηθευτές αυτόν τον χειμώνα, σύμφωνα με την S&P Global Ratings.

«Οι προμηθευτές θα συνεχίσουν να απορροφούν τις απώλειες από τη διαφορά μεταξύ των τιμών της άμεσης ενέργειας (στο βαθμό που δεν είναι αντισταθμισμένες) και του ανώτατου ορίου τιμών κατά τη διάρκεια του χειμώνα», ανέφερε η S&P.

Ένας ακόμη παράγοντας που κάνει ακόμη χειρότερα τα πράγματα είναι ότι οι προμηθευτές ενέργειας πρέπει να καταβάλλουν συνεισφορά στις επιδοτήσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Ampower βρισκόταν σε μια λίστα εταιρειών που δεν είχαν τηρήσει την τελική προθεσμία πληρωμής της 31ης Οκτωβρίου. Η MA Energy Ltd. επίσης διέκοψε τις συναλλαγές, αλλά προμηθεύει μόνο μη εγχώριους πελάτες.

Όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξουν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις το επόμενο διάστημα…

Keywords
Τυχαία Θέματα