Έρχονται κινεζικά και αμερικανικά κεφάλαια στο «πακέτο Γιουνκέρ»

Της Ελένης Στεργίου

«Ψήνεται» deal με Κινέζους και Αμερικανούς επενδυτές να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ενώ την ίδια ώρα προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς η έγκριση των ήδη κατατεθημένων επενδυτικών σχεδίων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία υπάρχει κάλυψη του 26% των χρηματοδοτήσεων στο νέο πακέτο 315 δισ ευρώ, ενώ επενδύσεις αξίας 82,1 δισ. ευρώ έχουν λάβει χρηματοδότηση 11,2 δισ. ευρώ, με συμμετοχή

της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Αν και δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς κατάθεσης επενδυτικών σχεδίων, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν την ικανοποίηση τους για την πορεία του προγράμματος, κάνοντας έκκληση σε όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ευρώπη. Διευκρινίζουν δε ότι το 80% των ποσών θα προέρχεται από ιδιωτικά κεφάλαια.

Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, γίνονται συζητήσεις με κινεζικά κεφάλαια για το πως θα μπορέσουν να "μπουν" στο Ταμείο, με κύριο μέλημα να τηρούνται οι ευρωπαϊκοί κανόνες και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στα πρότζεκτ. "Πρέπει να φερθούμε έξυπνα και να εκμεταλλευτούμε το ενδιαφέρον που υπάρχει για επενδύσεις στην Ευρώπη. Να εκμεταλλευτούμε την εισροή κεφαλαίων", αναφέρει πηγή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στέφθηκε με επιτυχία το ταξίδι του Αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γίρκι Κατάινεν στις ΗΠΑ, ο οποίος είχε συναντήσεις με επενδυτές από διάφορα κράτη ανά τον κόσμο. Του μετέφεραν το ενδιαφέρον για διάφορα ευρωπαϊκά έργα.

Ειδικότερα, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το πακέτο έχει ενεργοποιηθεί σε 25 χώρες της ΕΕ, οι χρηματοδοτήσεις έχουν φτάσει τα 11,2 δισ ευρώ. Στις υποδομές υπάρχουν εγκεκριμένα έργα ύψους 7,8 δισ ευρώ και στις μικρομεσαίες οι εγκρίσεις αγγίζουν τα 3,4 δισ ευρώ.

Τα ποσοστά εγκρίσεων ανά κλάδο

Keywords
Τυχαία Θέματα