Έτοιμη η ΕΚΤ να αποφασίσει το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Peter Praet, επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση της επόμενης εβδομάδας για την πολιτική που θα ακολουθήσει το ίδρυμα, θα έχει καθοριστική σημασία για την λήψη απόφασης σχετικά με το πότε θα τερματιστεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων του θεσμικού οργάνου.

Τα σχόλιά του ενισχύουν την άποψη ότι το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται κοντά στην επίλυση του ζητήματος για το πόσο καιρό θα συνεχίσει να αγοράζει χρέος

για να στηρίξει την οικονομία της ζώνης του ευρώ. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου προσδοκούν μια ολοκληρωμένη συζήτηση που θα μπορούσε να ολοκληρωθεί με δημόσια ανακοίνωση για το πότε σκοπεύουν να σταματήσουν τις αγορές, σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα.

"Είναι σαφές ότι την επόμενη εβδομάδα το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να κάνει αυτή την αξιολόγηση, δηλαδή την αξιολόγηση εάν η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής ήταν αρκετή για να δικαιολογήσει τη σταδιακή εξάλειψη των αγορών καθαρού ενεργητικού μας", δήλωσε ο Praet σε ομιλία του στο Βερολίνο την Τετάρτη.

Το ευρώ αυξήθηκε κατά 0,3% φθάνοντας στα 1,1754 δολάρια στις 10:15 π.μ., αποκομίζοντας κέρδη για τρίτη μέρα. Το ενιαίο νόμισμα ανέβηκε την Τρίτη μετά την ανακοίνωση του Bloomberg σχετικά με τις προσδοκίες του συμβουλίου για τη συνάντηση της 14ης Ιουνίου.

Ο κ. Praet είπε επίσης ότι «η μείωση των προσδοκιών για περαιτέρω επέκταση του προγράμματος μας έχουν συνοδευτεί από προσδοκίες για τον πληθωρισμό που συμβαδίζουν όλο και περισσότερο με τον στόχο μας». Επιπλέον, τα μηνύματα για τον πληθωρισμό «βελτιώνονται».

Keywords
Τυχαία Θέματα