Εβδομάδα των... Παθών για τις ευρωπαϊκές αγορές

Θεωρητικά η πρώτη εβδομάδα του έτους είναι μία... χαρούμενη περίοδος. Πρακτικά και κυρίως εάν είσαι επενδυτής η παραπάνω άποψη αποδείχθηκε μία απόλυτα φρούδα ελπίδα.

Κίνα και πετρέλαιο κατόρθωσαν όχι μόνο να μετατρέψουν την τρέχουσα εβδομάδα σε εβδομάδα των... Παθών για τις διεθνείς αγορές, αλλά και να οδηγήσουν τη μεταβλητότητά τους σε επίπεδα που έχουν να βιώσουν οι μετοχές εδώ και αρκετούς μήνες.

Απτή απόδειξη η πορεία τόσο των ευρωπαϊκών

αγορών όσο και της Wall Street κατά τη σημερινή συνεδρίαση, με το πετρέλαιο να μοιάζει να είναι ο βασικός υπεύθυνος για τα έντονα σκαμπανεβάσματα των δεικτών.

Τόσο οι ευρωπαϊκές αγορές όσο και η Wall Street βρέθηκαν σε πορεία ανάκαμψη, μετά τη νέα παρέμβαση του Πεκίνου αλλά και την ανάκαμψη του πετρελαίου από το χαμηλό 12 ετών.

Ακολούθησαν τα θετικά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ και προς στιγμή τα τρία αυτά γεγονότα έμοιαζαν ικανά να βοηθήσουν τις μετοχές να «μαζέψουν» τις απώλειες μίας ούτως ή άλλως δύσκολης εβδομάδας.

Όμως η αντιστροφή τάσεων στο πετρέλαιο, με το αμερικανικό αργό να διολισθαίνει εκ νέου κοντά σε χαμηλό 12 ετών και να χάνει το ορόσημο των 33 δολαρίων ήταν αρκετή για να προκαλέσει πλήρη αντιστροφή τάσεων και να οδηγήσει Ευρώπη και Wall Street σε μία ακόμη συνεδρίαση έντονων ρευστοποιήσεων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 1,2%, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φθάσει να ενισχύεται έως και 0,5%, ενώ για τις πέντε συνεδριάσεις της τρέχουσας εβδομάδας οι απώλειές του ξεπέρασαν το 4%.

Ανάλογη η εικόνα για τον γερμανικό DAX 30 ο οποίος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση άνω του 1%, χαμηλότερα από το ψυχολογικό φράγμα των 10.000 μονάδων, ενώ για την εβδομάδα υποχώρησε 3,7%.

Ελαφρώς καλύτερη η εικόνα, αλλά μόνο στη σημερινή συνεδρίαση για τη βρετανική αγορά, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 0,3%, χάνοντας και αυτός το όριο των 6.000 μονάδων. Για την εβδομάδα ο βρετανικός δείκτης αποδυναμώθηκε 2,6%.

Πτώση 1,35% σήμερα για τον CAC 40, ενώ σε εβδομαδιαία βάση κινήθηκε κατά 3,5% χαμηλότερα.

«Θύματα» Κίνας, πετρελαίου και μεταβλητότητας και οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας με τον IBEX 35 να υποχωρεί σήμερα κατά 1,3% και να κλείνει την εβδομάδα με απώλειες 3,9%. Απώλειες 1,5% για τον ιταλικό FTSE MIB και εβδομαδιαία πτώση 4%.

Keywords
Τυχαία Θέματα