Ευρωπαϊκές αγορές: Θετικό άνοιγμα καθώς οι επενδυτές αποτιμούν τις αποφάσεις της Fed

Κέρδη καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη με τους παγκόσμιους επενδυτές να αποτιμούν θετικά το μήνυμα της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αναμένοντας την «επιθετική» της στάση όσον αφορά στη μείωση των αγορών ομολόγων και «βλέποντας» αρκετές αυξήσεις επιτοκίων το 2022.

Η Fed θα αρχίσει να μειώνει τον ρυθμό των αγορών περιουσιακών της στοιχείων τον Ιανουάριο και θα αγοράζει

μόλις 60 δισεκατομμύρια δολάρια ομόλογα κάθε μήνα στο μέλλον, σε σύγκριση με 90 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα Δεκέμβριο.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν τρεις φορές εντός του 2022 και άλλες τρεις το 2023. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει τα επιτόκια στο 0,9% στο τέλος του 2022 και στο 1,6% το 2023.

Ωστόσο, παρά τις προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed για τα επιτόκια, στο ανακοινωθέν υπογραμμίζεται ότι θα παραμείνουν σε μηδενικά επίπεδα «μέχρι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας να φτάσουν στον στόχο της πλήρους απασχόλησης». Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, οι αξιωματούχοι της Fed τονίζουν ακόμα ότι θα διπλασιάσουν τον ρυθμό μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Η Φρανκφούρτη κερδίζει 1,6%, το Λονδίνο 1,1%, το Παρίσι 1,5%, η Μαδρίτη 1,2% και το Μιλάνο 1,1%.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα συνεδριάζει και η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό κινείται 1,1% ανοδικά, στα 71,68 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με ίδια κίνηση φτάνει στα $74,64.

Διαβάστε ακόμη:

OTE: Πώς θα φτάσει η οπτική ίνα σε 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις – Όλο το χρονοδιάγραμμα

Στο μυαλό του Αλέξη, ποιος φοβάται την Κριστίν, τραπεζίτες-ηθοποιοί βαριετέ και το νέο επεισόδιο στη μάχη VIVA κατά τραπεζών 

Το restart που μπορεί να «αλλάξει» την αγορά λευκών συσκευών

Keywords
Τυχαία Θέματα