Φλερτάρει με "παγίδα χρέους" ο Πούτιν με φόντο τις εκλογές

Ο Πρόεδρος Vladimir Putin είναι έτοιμος να προχωρήσει σε ένα μεγάλο σερί δανεισμού.

Με τη Ρωσία να προσπαθεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις, και με τις εκλογές να πλησιάζουν, ο ΥΠΟΙΚ της χώρας, Anton Siluanov ανέφερε πως η κυβέρνηση θα αυξήσει την πώληση ρωσικών ομολόγων τα επόμενα τρία χρόνια για να καλύψει το έλλειμμα και να διατηρήσει το Αποθεματικό

Ταμείο.

Οι πωλήσεις θα γίνουν 'πολύ προσεκτικά', σύμφωνα με τον Siluanov. Ο Putin έχει θέσει στόχο της μείωσης του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2017, από 5%, αλλά περαιτέρω αυξήσεις φόρων έχουν σταματήσει λόγω των επερχόμενων εκλογών τον Σεπτέμβριο, και της ψήφου Προέδρου το 2018. Η άμυνα, η ασφάλεια και οι κοινωνικές δαπάνες έχουν καθυστερήσει πολύ, κάτι που δεν επιτρέπει πολύ χώρο για πολιτικές και οικονομικές κινήσεις.

Με την οικονομία να προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της μετά από την πιο μεγάλη κρίση εδώ και δύο δεκαετίες, ο Putin θα μιλήσει για την προώθηση σχεδίων επίτευξης οικονομικής ανάπτυξης της τάξεως του 4% τα επόμενα χρόνια.

Η ανακοίνωση του Siluanov ακολουθήθηκε από άμεση προειδοποίηση της συμμάχου, κεντρικής τραπεζίτη Elvira Nabiullina η οποία απευθύνθηκε σε άλλα κυβερνητικά στελέχη αλλά και σε επενδυτές. Οποιεσδήποτε προσπάθειες για ώθηση της ανάπτυξης μέσω ομολόγων θα οδηγήσουν σε "παγίδα χρέους" αφού οποιεσδήποτε αγορές χρέους θα σημάνουν μελλοντική αύξηση της φορολογίας.

Με τις τιμές του πετρελαίου να κατρακυλάνε, το κόστος της εκπλήρωσης ομολογιακών υποχρεώσεων έφτασε στο 8,6% του προϋπολογισμού της χώρας το 2015, σε σχέση με 2% στο τέλος της δεύτερης θητείας του Putin.

Keywords
Τυχαία Θέματα