Φθίνει το ράλι στην Ασία - Το πρώτο πτωτικό κλείσιμο της εβδομάδας

Πτωτικά έκλεισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, με εξαίρεση την Κίνα, ύστερα από έντονη μεταβλητότητα και εναλλαγές προσήμων, παρά το θετικό προβάδισμα στη Wall Street, καταγράφοντας το πρώτο αρνητικό κλείσιμο εδώ και τρεις μέρες.

«Υπάρχει μια αυξανόμενη προσπάθεια νομισματικής χαλάρωσης στην περιοχή και αναμένουμε μειώσεις επιτοκίων στην Κίνα, την Ινδία, την Ινδονησία και την Κορέα. Αυτό υποβαθμίζει τα νομίσματα στην περιοχή. Βλέπουμε μια ολοένα και αυξανόμενη αποφυγή ρίσκου» υποστηρίζει ο Mitul Kotecha, επικεφαλής για την

αγορά ισοτιμίας στην Ασία και στρατηγικής επιτοκίων στην Barclays Plc στη Σιγκαπούρη.

Οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν από την αρχή του έτους να ηρεμήσουν τις αγορές εν μέσω πρωτόγνωρης μεταβλητότητας, προσπάθειες που δεν έχουν στεφθεί απόλυτα με επιτυχία.

Στην Αυστραλία, ο ASX 200 υποχώρησε κατά 0,57% στις 4.882 μονάδες, με απώλειες 4,15% στον ενεργειακό κλάδο.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei διέγραψε τα πρωινά κέρδη έως και 1%, κλείνοντας πτωτικά κατά 1,36% στις 15.836 μονάδες. Στη Νότιο Κορέα, ο Kospi υποχώρησε κατά 0,23% στις 1.883 μονάδες με τον δείκτη ιατροφαρμακευτικών να υποχωρεί πάνω από 4%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης διέγραψε τα κέρδη για να κλείσει πτωτικά 0,82%.

Κόντρα στο ρεύμα κινήθηκαν τα κινεζικά χρηματιστήρια, με τον Shanghai composite να κλείνει με άνοδο 1,1% στις 2.867 μονάδες και τον Shenzhen composite να ενισχύεται κατά 1,42% στις 1.847 μονάδες, μετά τη νέα ένεση ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας «έριξε» άλλα 10 δισ. γιουάν στο τραπεζικό σύστημα.

Όπως αναφέρει το MarketWatch, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας χρησιμοποίησε συμφωνίες αντίστροφης επαναγοράς (reverse repurchase agreements) για την ένεση χρήματος. Πρόκειται για την τρίτη τέτοια κίνηση αυτή την εβδομάδα.

Η κεντρική τράπεζα έχει δώσει με τη χρήση παρόμοιων εργαλείων συνολικά 40 δισ. γουάν τις δύο προηγούμενες μέρες πιέζοντας προς τα πάνω το δείκτη αναφοράς δολαρίου-γουάν σε 6,5237 από το χθεσινό 6,5130, το οποίο αντιστοιχεί σε υποτίμηση 0,16% του γουάν.

«Το ράλι στις παγκόσμιες μετοχές που ξεκίνησε την Παρασκευή έχει αρχίσει να φθίνει» παρατηρεί ο Rodrigo Catril, αναλυτής νομισμάτων στην National Australia Bank.

Στις ασιατικές αγορές, το συμβόλαιο του WTI υποχώρησε κατά 0,52% στα 28,89 δολάρια το βαρέλι ενώ το συμβόλαιο του Brent υποχώρησε κατά 0,31% στα 32,08 δολάρια το βαρέλι.

Οι ενεργειακές μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, με την Santos να «χάνει» 3,52%, την Woodside Petroleum να υποχωρεί κατά 6,94% και την Inpex να καταγράφει απώλειες 6,74%.

Στο Χονγκ Κονγκ οι μετοχές των CNOOC, Petrochina και Sinopec κινούνται πτωτικά με απώλειες μεταξύ 2,62% και 3,62%.

Στις εξαγωγικές μετοχές της Ιαπωνίας, η Toyota υποχώρησε κατά 2,78% ενώ η Sharp κινήθηκε κόντρα στο ρεύμα με άνοδο 3,31%.

Το δολάριο κινήθηκε πτωτικά κατά 0,28% έναντι του γεν στο 113,75.

Keywords
Τυχαία Θέματα