Γερμανική τράπεζα μετέφερε... κατά λάθος €5 δισ.

Η κρατική γερμανική τράπεζα KfW έγινε παγκοσμίως γνωστή πριν από αρκετά χρόνια, όταν μετέφερε κατά λάθος εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στη Lehman Brothers και μάλιστα ακριβώς την ημέρα που η αμερικανική τράπεζα έκανε αίτηση πτώχευσης.

Όπως φαίνεται, η KfW

δεν έμαθε από το μνημειώδες σφάλμα της και έκανε ξανά το ίδιο! Τον Φεβρουάριο μετέφερε πάνω από 5 δισ. ευρώ και πάλι κατά λάθος , σε τέσσερις άλλες τράπεζες, όταν, λόγω ενός τεχνικού προβλήματος, επανέλαβε κάποιες πληρωμές πολλές φορές. Το συνολικό ποσό που μεταφέρθηκε μπορεί, σύμφωνα με πηγές, να φτάνει και τα 6 δισ. ευρώ.

«Η KfW εντόπισε το τεχνικό λάθος γρήγορα και αμέσως σταμάτησε την εσφαλμένη διαδικασία και άρχισε να αναλύει τα δεδομένα για να δει από πού πηγάζει το πρόβλημα», αναφέρει η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.«Το λάθος γρήγορα ταυτοποιήθηκε και αντιμετωπίστηκε και τα ποσά ανακτήθηκαν», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τον Σεπτέμβριο του 2008, η KfW είχε λανθασμένα μεταφέρει πάνω από 300 εκατ. ευρώ στη Lehman Brothers. Η μεταφορά αυτού του ποσού είχε αναχθεί σε πολιτικό σκάνδαλο τότε στη Γερμανία, με τη Bild να χαρακτηρίζει την KfW «την πιο ανόητη τράπεζα της Γερμανίας».

Δεν είναι πάντως η μοναδική που έχει περιπέσει σε ανάλογο σφάλμα. Τον Ιούνιο του 2015, η μονάδα ξένου συναλλάγματος της Deutsche Bank είχε στείλει κατά λάθος 6 δισ. δολ. σε ένα hedge fund που ήταν πελάτης της και επανέκτησε το ποσό μια μέρα μετά.

Πάντως, οι τεχνολογικές ελλείψεις προκαλούν σοβαρές ανησυχίες λόγω και μιας έξαρσης σε επιθέσεις χάκερς κατά τραπεζών. Τον Ιανουάριο, η Lloyds είχε πέσει θύμα χάκινγκ και δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τους πελάτες της online.

Επίσης, χάκερς που συστήθηκαν ως "Anonymous" έκαναν πέρυσι επιθέσεις σε οκτώ τράπεζες, όπως η Ολλανδική Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Τράπεζα του Μεξικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα