Γιατί να αποκλεισθούν οι εξατομικευμένοι πλειστηριασμοί;

Ξεσηκωμένες οι κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης για το θέμα του ενδεχόμενου άρσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και σε ένα βαθμό δικαιολογημένες. Στο peak της πιο βαθιάς κρίσης που έχει πλήξει ποτέ χώρα της Δύσης, να απαιτεί η τρόικα την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών για να...λειτουργήσει η αγορά ακινήτων.

Πλην όμως τρέφω σοβαρές αμφιβολίες αν οι “αντάρτες” βουλευτές που απειλούν να ρίξουν την κυβέρνηση τους, έχουν φροντίσει πρώτα να δουν εις βάθος και απ' όλες τις πλευρές το τεράστιο

αυτό κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα.

Και τούτο γιατί μέσα στα 100.000 περίπου κόκκινα στεγαστικά δάνεια, δεν είναι μόνο δάνεια ανέργων, δάνεια νεόπτωχων, δάνεια ανθρώπων που δεν έχουν στην κυριολεξία να φάνε, δεν είναι δάνεια πολύτεκνων και αναξιοπαθούντων γενικώς για τους οποίους αλίμονο αν κάποιος διανοηθεί να τους πάρει το σπιτάκι μέσα στους τοίχους του οποίου κρύβουν την απόγνωση τους.

Υπάρχουν και αρκετές χιλιάδες κόκκινα δάνεια που οι υπόχρεοι τους σταμάτησαν την αποπληρωμή πριν το 2010 και οι περισσότεροι απ΄ αυτούς διαθέτουν και υψηλά εισοδήματα αλλά και καταθέσεις σε άλλες τράπεζες που υπερκαλύπτουν τις υποχρεώσεις τους. Πρόσφατα μάλιστα γνώρισα ένα τέτοιο δανειολήπτη ο ,οποίος μεταξύ πούρου και οίνου επαίρετο για την τακτική του αυτή και αποκαλούσε κορόιδα την υπόλοιπη παρέα που πάνε και πληρώνουν τους...τοκογλύφους τραπεζίτες!

Με αφορμή αυτό το περιστατικό αναλογίστηκα πως τέτοια “κορόιδα” που πληρώνουν με μύριες όσες στερήσεις τις υποχρεώσεις τους, είναι περίπου 800.000 νοικοκυριά. Που πληρώνουν δάνεια για σπίτια των οποίων η αξία έχει απομειωθεί έως και 50% που ακόμα κι αν έβρισκαν(γεγονός απίθανο) να πουλήσουν το σπίτι τους και πάλι το υπόλοιπο του δανείου παρά την επί χρόνια αποπληρωμή του ,θα ήταν αρκετά υψηλό. Για όλα αυτά τα “κορόιδα” δεν μιλάει κανένας, ούτε σκέφτεται να λάβει κάποια μέριμνα ωσάν να πρόκειται για κάτι εντελώς φυσιολογικό.

Μα, θα πει κανείς, και πως θα ξεχωρίσουν αυτούς που έχουν και δεν πληρώνουν από άποψη, από εκείνους που στ΄ αλήθεια έγιναν αφερέγγυοι λόγω ανάγκης;

Το οριζόντιο μέτρο πάντως δεν είναι η λύση. Προφανώς θα υπάρχει τρόπος εξατομικευμένου ελέγχου ενός εκάστου των δανειοληπτών, με διασταύρωση εσόδων και καταθέσεων αλλά και άλλων περιουσιακών στοιχείων από σκάφη έως άλλα ακίνητα σε συγγενικά πρόσωπα.

Άλλωστε εκεί που φθάσαμε και τα προσωπικά δεδομένα έχουν καταπατηθεί και ανά πάσα στιγμή η εφορία ανοίγει και ψάχνει τους τραπεζικούς λογαριασμούς κι έχει φακελωμένους με το Ε9 όλους τους ιδιοκτήτες, δεν χρειάζεται και ντετέκτιβ μια τράπεζα για να βρει την οικονομική επιφάνεια του οφειλέτη. Ούτε πια και οι τράπεζες είναι τόσες πολλές ώστε να είναι δύσκολη η συνεργασία μεταξύ τους για να βρεθούν οι... ενδεχόμενες καταθέσεις των κόκκινων δανειοληπτών.

Τουτέστιν, ας το μελετήσουν λίγο κι ας πάνε διαβασμένοι στην τρόικα με συγκεκριμένες προτάσεις και όχι γενικώς με άρνηση, γιατί τότε το πιθανότερο είναι να στυλώσουν τα πόδια οπότε ή θα πέσει η κυβέρνηση ή θα περάσει της τρόικας και θα δούμε φαινόμενα αυτοκτονιών, ανάλογα με αυτά της Ισπανίας προ διετίας όταν είχαν αρχίσει οι οριζόντιες εξώσεις.

Tags: λογαριασμοί Blogger Βασίλης Στεφανακίδης
Keywords
Τυχαία Θέματα