Γιατί οι Traders στην Ευρώπη δεν περιμένουν να δουν εάν το ριμπάουντ θα έχει διάρκεια

Οι ευρωπαϊκές μετοχές, που υποχώρησαν 17% στην αρχή της χρονιάς για να ανακτήσουν αργότερα τις μισές απώλειες τους, ξαφνικά εισήλθαν σε αχαρτογράφητα νερά. Παρά τη σχετική ηρεμία που φαίνεται να επικρατεί οι επαγγελματίες διαχειριστές εξακολουθούν να τραβούν κεφάλαια.

Μετά το ράλι 14% μέσα σε μία περίοδο πέντε εβδομάδων ως τις 14 Μαρτίου, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έπεσε σε τοίχο. Από τότε διαπραγματεύεται σε ένα εύρος μόλις 14 μονάδων και φαίνεται πως για όλο το Μάρτιο θα έχει γράψει άνοδο μόλις 2%, που αποτελεί και τη μικρότερη επίδοση τουλάχιστον εδώ και ένα χρόνο.

Οι

επενδυτές που «κάηκαν» στην αρχή της χρονιάς φέτος καθώς οι αγορές μετοχών στην Ευρώπη εισήλθαν σε bear market εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί να επιστρέψουν λόγω της αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με έρευνα – δημοσκόπηση της Bank of America τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται από τον Ιανουάριο στην Ευρωζώνη είναι μικρότερα των εκτιμήσεων, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα καθαρά κέρδη των εταιρειών του Stoxx 600 θα μειωθούν 1,6% φέτος, και οι διαχειριστές αποσύρουν χρήματα από αμοιβαία Κεφάλαια που επενδύουν στην Ευρώπη εδώ και επτά εβδομάδες, που αποτελεί και το μεγαλύτερο σερί απ' τον Οκτώβριο του 2014.

«Στην πραγματικότητα οι επενδυτές δεν πιστεύουν το ράλι», σχολιάζει ο Chris Beauchamp, αναλυτής της IG Plc στο Λονδίνο. «Δεν έχουμε δει σημαντικές αγορές μετοχών και αυτό είναι παράγοντας ανησυχίας. Ο κόσμος αναρωτιέται εάν τελικά θα έχουμε καλά νέα καθώς οδεύουμε στο επόμενο τρίμηνο», προσθέτει.

Ο Stoxx 600 χάνει 7,9% αυτό το το τρίμηνο μετά και το κλείσιμο της Τρίτης, που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό απ' το γ' τρίμηνο του 2015. Παράλληλα έχει υποαποδώσει έναντι των αμερικανικών αλλά και των ασιατικών μετοχών. Απ' το ρεκόρ που είχε σημειώσει τον Απρίλιο του 2015 σήμερα βρίσκεται 19% χαμηλότερα.

Στο επίκεντρο των αμφιβολιών των επενδυτών είναι τα νομισματικά κίνητρα στην οικονομία από τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Παρά το γεγονός ότι μειώσει και τα τρία βασικά επιτόκια αυτό το μήνα και παράλληλα επέκτεινε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, οι επενδυτές ανησυχούν ότι η κίνηση του δεν θα είναι αρκετή για να επαναφέρει την οικονομία της Ευρωζώνης σε τροχιά ανάπτυξης. Η οικονομική εμπιστοσύνη υποχωρεί εδώ και δύο μήνες και οι προβλέψεις θέλουν τις τιμές καταναλωτή να υποχωρούν για δεύτερο διαδοχικό μήνα.

Αν και ο Stoxx 600 διαπραγματεύεται 14,7 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη – κοντά σε ετήσια χαμηλά έναντι του S&P 500 – πολλοί traders εξακολουθούν να είναι διστακτικοί να επενδύσουν σε ευρωπαϊκές μετοχές. Το κόστος αντιστάθμισης κινδύνου για τις μετοχές στην Ευρωζώνη είναι σε υψηλό επτά μηνών σε σχέση με το αντίστοιχο για τις αμερικανικές μετοχές, και παράλληλα ο αριθμός των πτωτικών options έχει αυξηθεί στα υψηλότερα επίπεδα απ' τον περασμένο Σεπτέμβριο σε σχέση με τα ανοδικά.

«Αυτή είναι μία φάση όπου η αγορά προσπαθεί να 'χωνέψει' την καταιγίδα που είχαμε τον Ιανουάριο καθώς πολλοί επενδυτές εκτέθηκαν σε αυτήν», λέει ο Guillermo Hernandez Sampere, επικεφαλής συναλλαγών της MPPM EK στη Γερμανία. «Χρειάζεται χρόνος μέχρι να επανέλθει η επενδυτική εμπιστοσύνη», προσθέτει.

Keywords
Τυχαία Θέματα