Γιατί οι κ. Τουρκολιάς και Χριστοδούλου πέτυχαν το ακατόρθωτο

H επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, ειδικά μετά την υπόθεση της ΔΕΠΑ, αποτελεί αναμφισβήτητα μια επιτυχία για την διοίκησης της τράπεζας και την ελληνική οικονομία.

Σε μια εποχή που τα πάντα αμφισβητούνται η ΕΤΕ παρά το γεγονός ότι δεν είχε στο μετοχικό της κεφάλαιο βασικούς

μετόχους να την στηρίξουν με μετρητά, εν τούτοις κατάφερε να συσπειρώσει δεκάδες Έλληνες επιχειρηματίες και ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Έτσι η τράπεζα κατάφερε να διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα και είναι σίγουρο ότι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν θα ξεκινήσει την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας που είναι και το ζητούμενο.

Η Εθνική βρέθηκε σε περισσότερο δυσμενή θέση σε σχέση με τις άλλες δυο συστημικές τράπεζες που προχώρησαν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Αιφνιδιαστικά ενώ είχε αποφασιστεί η συγχώνευση της με την Eurobank, οι τροϊκανοι χάλασαν την συμφωνία. Η Eurobank μπήκε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η ΕΤΕ βρέθηκε ξεκρέμαστη.

Ενώ Alpha και Πειραιώς προχώρησαν σε τραπεζικές συμμαχίες με αποτέλεσμα να ενισχυθούν κεφαλαιακά, ξαφνικά η διοίκηση της Εθνικής υπό τους κ. Αλέκο Τουρκολιά και Πέτρο Χριστοδούλου, βρέθηκε να παλεύει μόνη της να πετύχει μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πάνω από 800 εκατ. ευρω που εξ αρχής φαινόταν όχι μόνο ιδιαίτερα δύσκολη αλλά σχεδόν απίθανη. Όμως η επιμονή της διοίκησης επιβραβεύτηκε.

Και παρά το γεγονός ότι μετά την υπόθεση της ΔΕΠΑ πολλοί επιχειρηματίες άρχισαν να το ξανασκέπτονται και να μην μπουν στην αύξηση.

Το ζήτημα είναι τώρα ποια θα είναι η θέση της ΕΤΕ την επόμενη ημέρα. Θα καταφέρει να χρηματοδοτήσει γρήγορα την ελληνική οικονομία που πάσχει από ρευστότητα;

Blogger Γιώργος Δημητρομανωλάκης
Keywords
Τυχαία Θέματα