«Γονατίζουν» νοικοκυριά κι επιχειρήσεις στην Κύπρο – Στο 358,1% του ΑΕΠ το ιδιωτικό χρέος

Στο ιλιγγιώδες 358,1% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε πλέον το ιδιωτικό χρέος της κυπριακής οικονομίας έως και τον Σεπτέμβριο του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα η εγχώρια Κεντρική Τράπεζα.

Από το παραπάνω το ποσοστό, το 127,7% αντιπροσωπεύει το χρέος των νοικοκυριών και το υπόλοιπο 230,4%

τα χρέη των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων.
Επίσης, η έκθεση αναφέρει πως τα τραπεζικά δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα της χώρας έφτασαν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2015 στο 249,9% του ΑΕΠ, ελαφρώς μειωμένα από το 258,7% ένα χρόνο νωρίτερα.

Όπως επισημαίνει το Sigmalive.com, στον υπερβολικό ιδιωτικό δανεισμό μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων, καταλυτικό ρόλο διαδραματίζουν τα δάνεια, τα οποία έχουν δοθεί κατά κύριο λόγο σε πλοιοκτήτριες εταιρείες. Αν αφαιρεθούν τα δάνεια αυτά, τότε ο δανεισμός των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων μειώνεται αισθητά και διαμορφώνεται στο 155%.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, η μειωμένη ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους των νοικοκυριών και των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων, η οποία είναι απόρροια της οικονομικής κρίσης. Μολονότι, πάντως, τα εγχώρια νοικοκυριά παραμένουν υπερχρεωμένα, η τάση αρχίζει να σταθεροποιείται.

Keywords
Τυχαία Θέματα