Η Airbnb, η φοροδιαφυγή των 250 εκατ. ευρώ και η ...αντεπίθεση των Ελλήνων ξενοδόχων

Της Στεφανίας Σούκη

Κι ενώ αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς ο αριθμός των ιδιοκτητών ακινήτων που έχουν μετατρέψει τις παράνομες μισθώσεις κατοικιών σε... full time εργασία, το ελληνικό Δημόσιο εξακολουθεί και χάνει 250 εκατ. ευρώ έσοδα ετησίως από αυτού του είδους τη φοροδιαφυγή.

Τα νούμερα που παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή ο κ. Η. Wiedenhofer, Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Ενώσεων Εργαζομένων στον Αγροδιατροφικό και Τουριστικό Τομέα στο

πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος είναι ενδεικτικά των διαστάσεων που έχει λάβει και πρόκειται να λάβει και στο μέλλον η λεγόμενη οικονομία του διαμοιρασμού ή με άλλα λόγια η συμμετοχική κατανάλωση, η οποία παραμένει μία πραγματικότητα, που πλέον δεν είναι δυνατόν να αγνοείται από την Πολιτεία.

"Στην Ισπανία περίπου το 50% της δυναμικότητας των αστικών τουριστικών καταλυμάτων διατίθεται στην αγορά από πλατφόρμες τύπου P2P (peer to peer), από τον έναν ιδιώτη δηλαδή σε έναν άλλο. Σε 4 μεγάλες πόλεις οι προσφορές από τις πλατφόρμες P2P ήδη υπερβαίνουν κατά πολύ τη δυναμικότητα που προσφέρεται από τα αδειοδοτημένα καταλύματα, ενώ σε μεγάλες πόλεις όπως το Βερολίνο, η Νέα Υόρκη, το Παρίσι ή η Βαρκελώνη, πολλά σπίτια δε διατίθενται πλέον για μόνιμους ενοικιαστές πλέον αλλά μόνο για ταξιδιώτες. Ολόκληροι δρόμοι καταπατούνται όλο και περισσότερο από κτιριακές μονάδες που ενοικιάζονται ταυτόχρονα από έναν ''οικοδεσπότη'' που ουσιαστικά λειτουργεί ως μεσιτικό γραφείο".

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Wiedenhofer, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, πλέον, τα 2/3 των τουριστικών προσφορών προέρχονται από την οικονομία διαμοιρασμού, έναντι του 1/3 που προέρχεται από τους κλασσικούς ταξιδιωτικούς παρόχους. "Το 2011, η συμμετοχική κατανάλωση ονομάστηκε από το περιοδικό Time ως μια από τις 10 ιδέες που θα αλλάξουν τον κόσμο, ενώ η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας στον προϋπολογισμό του 2015 συμπεριέλαβε στους στόχους για τη βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης, τη μετατροπή της Βρετανίας ως ...το καλύτερο μέρος στον κόσμο....που θα βοηθήσει στην αξιοποίηση της δυναμικής του «sharing economy» ..."

Από πλευράς του υπουργείου Τουρισμού, σύμφωνα με τα λεγόμενα της ίδιας της υπουργού κ. Ελ. Κουντουρά, την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο έχει ήδη επεξεργαστεί ένα σχέδιο για την οικονομία διαμοιρασμού και σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και τους φορείς, θα είναι σε θέση μέσα στις επόμενες εβδομάδες να παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη πρόταση. "Το Υπουργείο Οικονομικών θα λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να συλλάβει και να φορολογήσει ύλη που προκύπτει από την συστηματική εκμίσθωση ακινήτων – τουριστικών καταλυμάτων ως εισόδημα από εμπορική δραστηριότητα. Η συνεργασία των δύο Υπουργείων θα επεκταθεί και στην αντιμετώπιση του φαινομένου της σκιώδους φιλοξενίας, με στόχο την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου παραοικονομίας και των στρεβλώσεων που αυτό επιφέρει στη λειτουργία της αγοράς. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ξεκάθαρων κανόνων, που χωρίς να πνίγει την δραστηριότητα αυτή, θα αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, την αδήλωτη εργασία και την εισφοροδιαφυγή, τον αθέμιτο ανταγωνισμό, τη μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας και υγείας».

Οι 7 προτάσεις των Ελλήνων ξενοδόχων

Από πλευράς του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, οι θέσεις του για τη ρύθμιση των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων ιδιωτικών κατοικιών συνοψίζονται ως εξής:

-Θεσμοθέτηση ειδικού μητρώου κατοικιών προσωρινής διαμονής

-Ενημέρωση υπηρεσιών τουρισμού, φορολογικών, αστυνομικών και δημοτικών αρχών,

-Υποχρεωτική αναγραφή του αριθμού μητρώου σε όλες τις πλατφόρμες, στους on line τουριστικά γραφεία και σε όλες τις συναλλαγές

-Λειτουργία μέχρι τρείς μήνες το χρόνο

-Δύο ιδιοκτησίες κατ' ανώτατο όριο

-Πρόβλεψη δικαιολογητικών ανάλογα με τον τύπο της κατοικίας

-Ανανέωση, υπό προϋποθέσεις, ανά τριετία

Τα εντυπωσιακά νούμερα της Airbnb

Ο κ. Wiedenhofer παρέθεσε στη συνέλευση των Ελλήνων ξενοδόχων μερικά από τα νούμερα της πιο επιτυχημένης πλατφόρμας ενοικίασης σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα, σχολιάζοντας πάντως ότι "η Airbnb είναι ο,τιδήποτε άλλο εκτός από φιλανθρωπική οργάνωση".

-Οι "Hostpreneur» – όπως αποκαλούν τους οικοδεσπότες τους- πρέπει να καταβάλλουν αμοιβή για τις υπηρεσίες της Airbnb της τάξεως του 6-12%, η οποία εξαρτάται από το ποσό της κράτησης και πέραν αυτού μια επιπλέον χρέωση του 3% για τη μετατροπή του νομίσματος.

-Σήμερα, oι οικοδεσπότες της Airbnb προσφέρουν περισσότερα από 2 εκατ. καταλύματα.

-Πάνω από 60 εκατ. άνθρωποι έχουν πραγματοποιήσει την κράτησή τους από την ιστοσελίδα της Airbnb. Συγκεκριμένα, 25 εκατ. πέρυσι μόνο σε 191 χώρες σε όλον τον κόσμο.

-Τα έσοδα της Airbnb άγγιξαν περίπου το 1 δισ. ευρώ το 2015.

-Η αξία της Airbnb εκτιμάται περισσότερο από 20 δισ. ευρώ. Αυτό τοποθετεί την εταιρεία σύμφωνα με την αξιολόγηση της αγοράς πιο μπροστά από μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες όπως η Marriott και η Starwood.

-Στόχος της Airbnb είναι να ενταχθεί στο Χρηματιστήριο το 2016.

-Τον Αύγουστο του 2015 η Airbnb πραγματοποίησε επένδυση ύψους 1,5 δις. δολάρια στην Κίνα σε συνεργασία με Κινέζικη επενδυτική εταιρεία.

Στην πραγματικότητα μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε έναν ελκυστικό τομέα για επενδύσεις ακινήτων. Ο κ. Wiedenhofer υποστήριξε ότι υπάρχει μια μετάβαση από το διαμοιρασμό ενός χώρου στην ενοικίαση με σκοπό το κέρδος. Οι εμπορικοί προμηθευτές παραδίδουν ακριβώς αυτό από το οποίο επωφελείται περισσότερο η Airbnb : ολόκληρα διαμερίσματα διαθέσιμα όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αυτό είναι ακριβώς που ψάχνουν οι επενδυτές ακινήτων.

-Το νέο κοινό-στόχος της Airbnb είναι πλέον όσοι ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους.

-Σύμφωνα με μελέτες στις ΗΠΑ, κάθε αύξηση 10% στην προσφορά της Airbnb οδηγεί σε 0,35% μείωση στα μηνιαία έσοδα ανά δωμάτιο ξενοδοχείου.

-Ωστόσο, τα ετήσια ποσοστά αύξησης της Airbnb τη σήμερον ημέρα είναι άνω του 100%.

Keywords
Τυχαία Θέματα