Η «ισχυρή ανάπτυξη» στη Ρωσία, στρέφει την προσοχή στην αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων

Πριν από δύο μήνες, η στατιστική υπηρεσία της Ρωσίας υποβάθμισε σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της, δημοσιεύοντας μια εκτίμηση για την ανάπτυξη στη χώρα το 2018 που ξεπερνούσε ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Τώρα έχει την ευκαιρία να εξηγήσει τον εαυτό του.

Ενώ η αρχική έκθεση περιελάμβανε μόνο τα στοιχεία ολόκληρης της χρονιάς, νεότερα που πρόκειται να δημοσιευθούν τη Δευτέρα θα δώσουν μια ανάλυση τριμήνου, η οποία φανερώνει τον τρόπο με τον οποίο η στατιστική υπηρεσία έφθασε στο 2,3% για το έτος, ποσοστό

που είναι το υψηλότερο από το 2012. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η Ρωσία θα «τετραγωνίσει τον κύκλο» δημοσιεύοντας σχετικά ισχυρά στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο και αναθεωρώντας προηγούμενες εκτιμήσεις για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους.

Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι η τελευταία θετική έκπληξη από τη στατιστική υπηρεσία, η οποία πέρασε μια αναταραχή στο εσωτερικό της, αφού ο πρόεδρος Vladimir Purin και άλλοι αξιωματούχοι επέκριναν τα στοιχεία της περασμένης χρονιάς. Αλλά οι οικονομολόγοι ήταν αιφνιδιασμένοι, σημειώνοντας ότι η εικόνα για το το πλήρες έτος ήταν εντελώς ασύμβατη με τα στοιχεία για τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους, τα οποία έδειξαν μέση ανάπτυξη γύρω στο 1,5% - περίπου αυτό που αναμένουν πολλοί και φέτος.

"Θα με ενδιέφερε πολύ να δούμε πόσο τα δεδομένα έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω", δήλωσε η Iikka Korhonen, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Institute for Economies in Transition, της Τράπεζας της Φινλανδίας. "Θα έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για ολόκληρη την οικονομία και τους εθνικούς λογαριασμούς. Αυτό θα μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε πόσο αξιόπιστα είναι τα δεδομένα".

Keywords
Τυχαία Θέματα