Η Λευκωσία διαψεύδει τον Ακιντζί ότι αποδέχεται τις τουρκικές εγγυήσεις


Κατηγορηματικά διαψεύδει η Λευκωσία τις πληροφορίες που δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» σύμφωνα με τις οποίες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να μπορεί να δει θετικά πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί για ένα σύστημα εγγυήσεων στο οποίο η Τουρκία θα είναι εγγυήτρια δύναμη, μετά τη λύση του κυπριακού, μόνο στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Στο δημοσίευμα, ο συντάκτης αναφέρει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης

απάντησε ότι θα το «έβλεπε θετικά μόνο στην περίπτωση που δεν θα μείνει κανένας Τούρκος στρατιώτης στο νησί». Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης μιλώντας στην ιστοσελίδα Politis-news, ήταν κατηγορηματικός. «Δεν τίθεται τέτοιο θέμα».

Η «Μιλλιέτ» επικαλείται πηγές των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τις οποίες ο Μουσταφά Ακιντζί πρότεινε όπως στην περίπτωση που ληφθούν υπόψη οι ευαισθησίες της τουρκικής πλευράς στο θέμα της νόμιμης κατοικίας και του περιουσιακού τότε θα εφαρμοστεί το σύστημα εγγυήσεων όχι σε ολόκληρο το νησί, αλλά μόνο στο βόρειο τμήμα.

Ο Μουσταφά Ακιντζί υπενθύμισε ότι στο παρελθόν οι δύο κοινότητες ζούσαν διασκορπισμένες σε ολόκληρο το νησί ενώ τώρα οι Τουρκοκύπριοι έχουν συγκεντρωθεί στο βόρειο τμήμα. «Όλοι οι Τουρκοκύπριοι ζουν στο βόρειο τμήμα. Γι αυτό μπορεί να μην χρειάζονται οι εγγυήσεις της Τουρκίας στο νότιο μέρος», φέρεται να είπε. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να είπε ότι στην περίπτωση που δεν μείνουν Τούρκοι στρατιώτες μπορεί να το δει θετικά.

Σύμφωνα με την «Μιλλιέτ», η πρόταση είχε θετικό αντίκτυπο στα Ηνωμένα Έθνη και κατά την επίσκεψη της Αναπληρώτριας Υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώριας Νούλαντ το θέμα ήταν πρώτο στην ημερήσια διάταξή της. Μετά από συνάντησή που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η Νούλαντ συναντήθηκε και με τον Μουσταφά Ακιντζί και σύμφωνα με τη «Μιλλιέτ» τήρησε σκληρή στάση, υποστηρίζοντας τη θέση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι δεν πρέπει να μείνει κανένας στρατιώτης στο νησί. Η Νούλαντ φέρεται επίσης να πρότεινε το σύστημα αυτό «να μην το πούμε εγγυήσεις, αλλά ασφάλεια».

Η Νούλαντ φέρεται να επέμενε στην αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και ρώτησε αν μπορεί να υπάρξει χρονοδιάγραμμα γι αυτό. Φέρεται ακόμη να είπε πως θα πρέπει να επαναξιολογείται η παρουσία του στρατού κάθε πέντε ή δέκα χρόνια. Ο Μουσταφά Ακιντζί φέρεται να επέμεινε από την πλευρά του πως η παρουσία του τουρκικού στρατού θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα