Η ρύθμιση του χρέους και τι είπε ο Σόιμπλε

Έσταξε μέλι χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σοϊμπλε καθώς έφερε την Ελλάδα ως παράδειγμα για τις χώρες του Νότου. Ως ηγεμόνας, ο Γερμανός υπουργός υπερτόνισε την αναγκαιότητα των προγραμμάτων διάσωσης τα οποία όπως είπε «αποδίδουν».

Τις αποδόσεις αυτές, όμως, δεν τις έχει νιώσει στο πετσί του ακόμη η πλειονότητα των Ελλήνων ή καλύτερα δεν τις καταλαβαίνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Αντίθετα, μερικοί εκατοντάδες Έλληνες είτε από ανάγκη, είτε από διάθεση για δημιουργία στράφηκαν στην παραγωγή, στο εμπόριο,

σε καινοτομία. Aντί να κλαίνε άρχισαν να πουλάνε μαντίλια.

Αν δεν κινείται εξάλλου η αγορά στην Ελλάδα, δεν είναι ντροπή να πάρεις μερικά μπουκάλια λάδι και να πάρεις σβάρνα τα σούπερ- μάρκετ στην Ευρώπη ή την Ασία. Τα αποτελέσματα που εμφάνισαν αυτές οι μικρές και μεσαίες εταιρείες είναι εντυπωσιακά ενώ αξιοσημείωτη πρόοδο παρουσιάζουν και οι μεγάλες εξαγωγικές εταιρείες.

Ακόμη, όμως, και στην Ελλάδα διάφορες μικρές επιχειρήσεις προσαρμόστηκαν. Κατάλαβαν σε συνθήκες πίεσης ότι, αν τα προϊόντα δεν είναι ποιοτικά και φθηνά, τότε δεν μπαίνει κανείς στο μαγαζί.
Ακόμη, όμως, δεν είναι όλα ακόμα ρόδινα.

Οι διάφοροι «πλούσιοι» που δεν έβαλαν μυαλό το 2010 πήγαν τα λεφτά στην Κύπρο και τελικά «κουρεύτηκαν», αν προτίμησαν τις κυπριακές τράπεζες. Κι εδώ ο άδικος Σοϊμπλε απέδωσε δικαιοσύνη για τους Έλληνες που βγάζουν τα χρήματα τους εκτός χώρας.

Η αντίδραση, όμως, συνεχίζει να υπάρχει από διάφορες κοινωνικές ομάδες και τάξεις. Ο ιδιοκτήτης καφετέριας που του πήραν κάποιες καταθέσεις από παλιά πρόστιμα δεν κόβει αποδείξεις. Προτιμά να κόβει αποδείξεις 30 – 40 ευρώ. Οι διάφοροι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν κόβουν καμία απόδειξη και περιμένουν να πάρουν και επιστροφή φόρων !! Προνομιακή θέση στην αντίδραση έχουν τα διάφορα κινήματα «Δεν πληρώνω», ή τα «Πάμε βόλτα στην ταβέρνα» καθώς έχουν μήνες να εμφανιστούν στα γραφεία της ΔΕΗ. Σ ότι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους, η αντίδραση θα κριθεί στην ΔΕΗ, όπού ήδη κυκλοφορούν σενάρια για «σπάσιμο» σε τρεις μονάδες.
Όλα τα παραπάνω μικρή σημασία θα έχουν αν το ερχόμενο φθινόπωρο αποφασιστεί η μείωση του ελληνικού χρέους με το «σβήσιμο» των 50 δις. ευρώ που έλαβαν οι ελληνικές τράπεζες. Διότι «κούρεμα» στα ομόλογα που διαθέτει ο επίσημος ευρωπαϊκός τομέας είναι δύσκολος.

Αναγκαστικά, η Γερμανία θα στραφεί στο «κακό» παιδί που είναι παράδειγμα και θα προσφέρει την βοήθεια, έχοντας πάρει μέχρι τότε κάποια νέα οφέλη αποκτώντας φθηνά ελληνικές εταιρείες. Για να αποτρέψουμε αυτήν την προοπτική χρειάζεται πρώτα να μαζέψουμε του φόρους, ακριβώς όπως λέει και ο “ηγεμόνας.”

Από πλούσιους και επαγγελματίες.

Blogger Δημήτρης Παφίλας
Keywords
Τυχαία Θέματα