«Ένεση» αισιοδοξίας στις τουρκικές αγορές από την Κεντρική Τράπεζα - Θα κρατήσει;

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Την ισχυρότερη άνοδο από οποιοδήποτε άλλο νόμισμα στον κόσμο -σε ημερήσια βάση τουλάχιστον- κατέγραψε η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου. Οι μετοχές και τα τουρκικά ομόλογα πραγματοποίησαν επίσης ράλι.

Συγκεκριμένα η λίρα έβαλε στοπ στη βουτιά των τελευταίων δύο ημερών, επιστρέφοντας στα επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας. Η ισοτιμία δολαρίου/τουρκικής λίρα USD/TRY διαμορφώθηκε στο 4,5832, καταγράφοντας πτώση 2,6%.

Οι αγορές δείχνουν να αποτιμούν προς το παρόν αισιόδοξα την προσπάθεια της Κεντρικής Τράπεζας

της Τουρκίας να καταπολεμήσει την ανεξέλεγκτη υποτίμηση του νομίσματος, χωρίς την πίεση του Ερντογάν. Ωστόσο μένει να φανεί μέσα στην εβδομαδα, εάν η κίνηση της Τράπεζας θα καθησυχάσει τους επενδυτές.

Ειδικότερα, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αποφάσισε να υπερδιπλασιάσει το επιτόκιο για τα repos μίας εβδομάδας στο 16,5%, στα επίπεδα δηλαδή του έως σήμερα βασικού της χρηματοδοτικού επιτοκίου, και να το θέσει από την 1η Ιουνίου ως το νέο βασικό της επιτόκιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της.

Η κίνηση έγινε στο πλαίσιο της προσπάθεια της Κεντρικής Τράπεζας να απλουστεύσει το πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής της.

Τα επιτόκια overnight στις χορηγήσεις θα τεθούν 1,5 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα απ' το βασικό επιτόκιο και τα αντίστοιχα δανεισμού 1,5 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα απ' το βασικό. Δηλαδή στο 18% και 15% αντίστοιχα απ' το 9,25% και 7,25% που ήταν έως σήμερα.

Το επιτόκιο για τα repos μίας εβδομάδας βρίσκεται σήμερα στο 8%.

Keywords
Τυχαία Θέματα