Ισορροπία μετά την «καταιγίδα» στις αγορές χάρη στις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών

«Φρένο» στην πτώση των αγορών την τρίτη μέρα συνεδρίασης μετά το Brexit, καθώς η στερλίνα και τα εμπορεύματα ενισχύθηκαν για πρώτη φορά μετά το δημοψήφισμα, καθώς οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε συντονισμένες παρεμβάσεις στις αγορές.

Μετά το νέο sell off την Δευτέρα και την συνολική εξαφάνιση πάνω από 3 τρισ. δολ. αξιών στις αγορές,

οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με ισχυρή άνοδο. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 άνοιξε με κέρδη 1,5%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης που είχε δεχτεί και το μεγαλύτερο πλήγμα τις προηγούμενες μέρες, σήμερα ενισχύεται 2,4%.

Ο FTSE 100 ενισχύεται 1,6% στις 6.080 μονάδες, ο DAX καταγράφει άνοδο 1,87% στις 9.441 μονάδες, ο CAC 40 κινείται με κέρδη 2% στις 4.071 μονάδες, ο IBEX με άνοδο 3% στις 7.870 μονάδες και ο FTSE MIB με άνοδο 3% στις 15.598 μονάδες. Η RBS ενισχύεται κατά 3,5% και η Lloyds κατά 2,5%.

H Ασία κινήθηκε σήμερα με πτώση μεν αλλά πιο σταθεροποιητικά σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες.

Η στερλίνα ενισχύεται τεχνικά έχοντας υποχωρήσει 11% το προηγούμενο διήμερο, ενώ το δολάριο διέκοψε το μεγαλύτερο ράλι από το 2011.

Η κεντρική τράπεζα της Ν. Κορέας προχώρησε σε δημοσιονομική χαλάρωση 17 δισ. δολ., ενώ και στην Ιαπωνία, τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι υπάρχουν διάφορα σενάρια παρέμβασης, όπως ένα πακέτο 20 τρισ. γεν για την αγορά. Σημειώνεται ότι σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σ. Άμπε, είχε σύσκεψη για το θέμα, με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο κεντρικό τραπεζίτης, Χαρουχίκο Κουρόντα.

Η απόδοση των ομολόγων στην Αυστραλία, την Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα βρίσκονται σε νέα χαμηλά, σημάδι ότι το επόμενο βήμα στις ΗΠΑ από τη Fed θα είναι μια μείωση.

«Πιθανότατα θα έχουμε χαλαρότερες νομισματικές πολιτικές σε σχέση με πριν. Καθώς οι εκτιμήσεις είναι πλέον αρνητικές για την παγκόσμια οικονομία, η νομισματική χαλάρωση θα παραμείνει για όσο μένει η αβεβαιότητα» σχολιάζει ο Tim Schroeders, διαχειρίστρια κεφαλαίων στην Pengana Capital Ltd.

Νομίσματα

Η στερλίνα ενισχύεται 0,5%, το γεν κινείται σταθεροποιητικά, έχοντας ενισχυθεί πάνω από 4%, τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, ενώ ο δείκτης δολαρίου του Bloomberg υποχωρεί 0,4%.

«Μετά από τέτοιες διακυμάνσεις τα νομίσματα βρίσκονται σε ένα bear market ριμπάουντ και το δολάριο δεν ξεφεύγει από τις κινήσεις αυτές. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο προσωρινό γιατί οι αγορές συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωπες με τις συνέπειες του Brexit. Δεν υπάρχουν νέες πληροφορίες για την επόμενη μέρα, οπότε τα θεμελιώδη δεν έχουν αλλάξει» αναφέρει η Masafumi Yamamoto, επικεφαλής αναλύτρια στην Mizuho Securities Co.

Ράλι για το δολάριο Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας.

Ασιατικές αγορές

Ο MSCI Asia Pacific ενισχύεται 0,1%, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει έως και 1,2%. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Χονγκ Κονγκ και Αυστραλία συνεχίζουν την πτώση, λόγω της μεγάλης έκθεσης στη βρετανική οικονομία, ενώ οι αγορές στην Ιαπωνία, τη Ν. Κορέα και την Ταϊβάν ενισχύονται.

Το μπαράζ υποβαθμίσεων των ευρωπαϊκών τραπεζών, επηρέασε αρνητικά και τις τράπεζες στην Αυστραλία, με τον αντίστοιχο κλαδικό δείκτη να υποχωρεί 1%.

Η ANZ υποχώρησε 1,1% και η NAB κατά 0,45%.
«Οι βρετανικές και οι ευρωπαϊκές τράπεζες καταστράφηκαν, ήταν το χειρότερο διήμερο στην ιστορία τους» σημειώνει ο αναλυτής αγορών της IG, Chris Weston.

Στο Τόκιο, το γεν κράτησε τα κέρδη του, με αποτέλεσμα οι αυτοκινητοβιομηχανίες να υποχωρήσουν ξανά. Η υποχώρησε έως και 3,75%, η Nissan κατέγραψε πτώση 1,6% και η Honda 1,7%. Η μετοχή της Takata «βούτηξε» σχεδόν 7%.

Εμπορεύματα

Η τιμή του αμερικανικού αργού ενισχύεται κατά 1,6% στα 47,05 δολάρια, ενώ ο χαλκός και το νικέλιο ενισχύθηκαν κατά 1,2%.

Ο χρυσός υποχώρησε κατά 0,7%, έχοντας ενισχυθεί κατά 5,4% τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις.

«Αυτού του είδους τα ράλι ακολουθούνται συνήθως από μια δόρθωση κι αυτό βλέπουμε αυτή τη στιγμή. Δεν λέμε ότι η αβεβαιότητα για το Brexit έχει τελειώσει επομένως υπάρχει προοπτική ανόδου για τον χρυσό» σχολιάζει ο David Lennox, αναλυτής εμπορευμάτων στην Fat Prophets.

Keywords
Τυχαία Θέματα