Καταρρέουν τα έσοδα του ISIS από το παράνομο πετρέλαιο - Κόβει μισθούς στους μαχητές του

Σε δεινή οικονομική κατάσταση φαίνεται πως είναι το Ισλαμικό Κράτος που από το 2014 έχει χάσει το μισό ιρακινό έδαφος- καθώς τα έσοδά του από το λαθρεμπόριο πετρελαίου έχουν μειωθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να μειώνει τους μισθούς των μαχητών του, να επιβάλλει νέους φόρους και να αυξήσει τα πρόστιμα για το «σπάσιμο» του θρησκευτικού κώδικα.

Οι τζιχαντιστές έχουν χάσει τον έλεγχο σε μια σειρά από τομείς του πετρελαίου, και

αναγκάζονται να πουλήσουν ό,τι απόθεμα διαθέτουν σε πολύ χαμηλή τιμή. Παράλληλα με τους φόρους, τα λύτρα και το εμπόριο από αντίκες, το πετρέλαιο αποτελεί βασική πηγή εσόδων για το Ισλαμικό Κράτος. Μάλιστα κάποια στιγμή, πωλούσε πετρέλαιο αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στη γειτονική Συρία και το Ιράν ή σε αυτοσχέδια τοπικά διυλιστήρια.

Ωστόσο, οι προκαταβολές από την ιρακινή κυβέρνηση και τις κουρδικές δυνάμεις έχουν αφήσει τους αγωνιστές του ISIS να έχουν πρόσβαση μόνο σε δύο από τις πέντε ιρακινές πετρελαιοπηγές που κάποτε έλεγχαν. Αυτό έχει μειώσει το λαθρεμπόριο πετρελαίου κατά τουλάχιστον 90%, σύμφωνα με αξιωματούχους της ασφάλειας.

Το Ισλαμικό Κράτος, συνήθως γέμιζε με πετρέλαιο από τη Qayara και Najma 50 δεξαμενόπλοια την ημέρα. Οι «πηγές» αυτές βρίσκονται νότια της Μοσούλης όπου είναι προπύργιο του ISIS.

Αυτό το προϊόν ως επί το πλείστον αποστέλλονταν στη Συρία για ανταλλαγή με καύσιμα αυτοκινήτων, δήλωσε ο Abdul Rahman al-Wagga επαρχιακός δημοτικός σύμβουλος στη Μουσούλη, ο οποίος πήγε προς την κουρδική πρωτεύουσα Ερμπίλ μετά την πτώση της Μοσούλης.

«Τώρα με τις ιρακινές δυνάμεις να είναι όλο και πιο κοντά και να ενισχύουν τις αεροπορικές επιδρομές, το ISIS δύσκολα μπορεί να πουλήσει πέντε μικρά δεξαμενόπλοια», τόνισε ο ίδιος.

Αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τα έσοδα του Ισλαμικού Κράτους, ο Luay Al-Khatteeb, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας του Ιράκ επισήμανε ότι τα έσοδα
κατά τη διάρκεια της αιχμής τους κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, κυμάνθηκαν σχεδόν στα 700.000 δολάρια την ημέρα.

Τον Μάιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούσαν ότι τα έσοδα είχαν μειωθεί περίπου κατά το ήμισυ στα 250 εκατ. δολάρια το χρόνο. Ενώ όμως οι μαχητές του ISIS έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες, συνεχίζουν να ελέγχουν αρκετές πετρελαιοπηγές στην ανατολική Συρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα