Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της ευρωζώνης

Ο διχασμός της ευρωζώνης μεγαλώνει κάθε ημέρα. Οι ανακοινώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χθές έδωσαν την εικόνα των δύο ταχυτήτων και στην αγορά χρήματος. Οι επιχειρήσεις στο Βορρά και το Νότο χρησιμοποιούν το ίδιο νόμισμα, αλλά οι δεύτερες, κυρίως οι μικρότερες, δεν έχουν χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Και όταν καταφέρνουν να δανειοδοτηθούν, τότε πληρώνουν πολύ υψηλότερο επιτόκιο.

Η ρευστότητα μπορεί να χορηγείται αφειδώς στο ευρωσύστημα από την ΕΚΤ, αλλά δεν φτάνει στους αποδέκτες. Οι τράπεζες χρηματοδοτούν μόνο “σίγουρες” εταιρείες σε “σίγουρες” χώρες, όπως η Γερμανία ή η Φινλανδία και κατά τα άλλα προτιμούν να “παρκάρουν” τα ρευστά διαθέσιμά τους σε σίγουρες καταθέσεις στην ΕΚΤ, έστω και με μηδενικό επιτόκιο.

Σε τέτοιο σημείο, που ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι σκέπτεται να επιβάλλει “πρόστιμο” (αρνητικό επιτόκιο) στις καταθέσεις των τραπεζών στην ΕΚΤ, προκειμένου να τις εξαναγκάσει να τροφοδοτούν με ρευστό την οικονομία.

Την ίδια στιγμή βγαίνουν προς τα έξω έρευνες και δηλώσεις που δείχνουν ότι οι ισχυρές χ΄ρες της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Γαλλία

κέρδισαν από τα πακέτα διάσωσης που επέβαλαν στις υπερχρεωμένες χώρες -όπως η Ελλάδα.

Αντίθετα με την άποψη που καλλιεργήθηκε ότι οι “ενάρετοι Βόρειοι φορολογούμενοι” πληρώνουν “τους τεμπέληδες Νότιους”, η αλήθεια είναι ότι τα ισχυρά κράτη έδωσαν τις ενισχύσεις υπό την μορφή εγγυήσεων προς το μηχανισμό στήριξης κατά το μεγαλύτερο μέρος. Από την άλλη πλευρά, όμως, λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε, τα δικά τους κόστη χρηματοδότησης (τα επιτόκια) έπεσαν επειδή θεωρούνται “ασφαλείς προορισμοί” για το χρήμα και έτσι κέρδισαν σημαντικά ποσά.

Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, αλλά σε κάθε περίπτωση υπολογίζεται ότι τα ποσά ανέρχονται σε δεκάδες δισ. ευρώ (δείτε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ).

Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ η ανεργία πλέον φτάνει σε ιστορικό ρεκόρ στην ευρωζώνη (12,1% το Μάρτιο) με τα νούμερα πάλι να αποκλίνουν ανάμεσα στα δύο άκρα: 27,2% η ανεργία στην Ελλάδα, 26,7% στην Ισπανία, αλλά 4,7% στην Αυστρία και 5,4% στη Γερμανία.

Blogger Γιώργος Χ. Παπαγεωργίου
Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money