Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, καθώς τα νεότερα δυσμενή στοιχεία από το μέτωπο της επιχειρηματικής δραστηριότητας που φούντωσαν και πάλι τα υφεσιακά σενάρια για την Ευρωζώνη ελπίζεται πως θα φοβίσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να διστάσει να προχωρήσει σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,44% στις 435 μονάδες, με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους

να κινούνται σε θετικό έδαφος. Αν και για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ξεχώρισαν οι μετοχές των εξορυκτικών εταιρειών με κέρδη της τάξεως του 2,6%.

Αντιστοίχως κέρδη κατέγραψαν οι μεγάλες αγορές της περιοχής με τον γερμανικό δείκτη DAX να αυξάνεται κατά 0,54% στις 14.879 μονάδες, τον γαλλικό CAC 40 να διευρύνεται σε ποσοστό 0,63% στις 6.893 μονάδες και τον FTSE 100 στο Λονδίνο να κερδίζει 0,20% φτάνοντας τις 7.389 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB σημείωσε μικρή άνοδο κατά 0,05% στις 27.572 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 8.975 μονάδες μειωμένος κατά 0,22%.

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών της S&P Global επιβραδύνθηκε σε χαμηλό τριών ετών τον Οκτώβριο πέφτοντας στα υφεσιακά επίπεδα των 46,5 μονάδων. Με τη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα να κινείται σταθερά πτωτικά τους τελευταίους μήνες κρατώντας ζωντανά τα σενάρια περαιτέρω επιβράδυνσης της οικονομίας της Ευρωζώνης, είναι βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα έχει μια εξαιρετικά δύσκολη συζήτηση στη συνεδρίαση της από αύριο, στην Αθήνα.

Ήδη τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης της αποκάλυψαν πως το συμβούλιο ήταν έντονα διχασμένο ανάμεσα στα «γεράκια» που επέμειναν στην ανάγκη να παραμείνει η έμφαση στον περιορισμό του πληθωρισμού και στα «περιστέρια» που προειδοποιούσαν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την συνεχιζόμενη πίεση της οικονομίας. Αναλόγως όλα δείχνουν πως και η τωρινή συζήτηση θα είναι δύσκολη, καθώς υπάρχει και ο φόβος ότι ο πόλεμος στο Ισραήλ και η άνοδος στις πετρελαϊκές τιμές μπορεί να αναζωπυρώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Οι αγορές από την πλευρά τους φαίνεται πως… ποντάρουν σε στάση αναμονής από την ΕΚΤ και αυτό αποτυπώθηκε στην πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών σήμερα.

Ενθαρρυντικά προς την κατεύθυνση αυτή λειτούργησε βέβαια και η περαιτέρω αποκλιμάκωση των πετρελαϊκών τιμών σήμερα. Καθώς ο διπλωματικός πυρετός συνεχίζεται και το Ισραήλ καθυστερεί την ανάπτυξη της περίφημης χερσαίας επιχείρησης, οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν πάρει την κατιούσα. Μάλιστα, το Brent κατέγραψε σημαντική πτώση κατά 2,29% στα 87,79 δολάρια το βαρέλι, με το αμερικανικό WTI να ακολουθεί με αντίστοιχη υποχώρηση 2,54% στα 83,22 δολάρια.

Αντιστοίχως, η απομάκρυνση (τουλάχιστον για την ώρα) των χειρότερων σεναρίων για ευρύτερη ανάφλεξη της Μέσης Ανατολής οδήγησε σε νέες απώλειες και τον χρυσό. Το πολύτιμο μέταλλο έχασε 0,38% στα 1.980 δολάρια την ουγγιά.

Στις αγορές συναλλάγματος, το αμερικανικό νόμισμα κέρδισε έδαφος, καθώς ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας ενισχύθηκε τον Οκτώβριο επιβεβαιώνοντας τις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας. Ο δείκτης δολαρίου ανέβηκε 0,6% στα 106,19 και αντιστοίχως 0,7% έναντι του ευρώ με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0593.

Διαβάστε ακόμα

Ο Μητσοτάκης στο Τελ Αβίβ, ο Stefanos, οι διαγραφές, η Λιζ Τρας και το μαρούλι, το deal της Alpha Bank, ο Τέλης και οι εφοπλιστές

One & Only Aesthesis: Αυτό είναι το πετράδι στο στέμμα της Γλυφάδας – Επένδυση €300 εκατ.

Αndrea Orcel: O εκρηκτικός CEO της Unicredit – Γιατί τον αποκαλούν «βασιλιά των deal»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα