Κίνα: Αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων στα 3,109 τρισ. δολ.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας αυξήθηκαν μετρίως τον Σεπτέμβριο για όγδοο συνεχόμενο μήνα, λίγο πάνω από τις προβλέψεις των αγορών, λόγω του ότι οι αυστηρότεροι κανονισμοί και το ισχυρότερο γουάν είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκροών κεφαλαίων. Σημειώνεται ότι η ενίσχυση του κινεζικού νομίσματος έχει ελαττώσει την ανάγκη του Πεκίνου να χρησιμοποιεί τα συναλλαγματικά αποθέματα για να τονώσει το γουάν.

Συγκεκριμένα, τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 17 δισ. δολ. τον Σεπτέμβριο στα 3,109 τρισ. δολ.,

έναντι αύξηση κατά 10,5 δισ. τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας.

Οι οικονομολόγοι που πήραν μέρος σε έρευνα του Reuters, είχαν προβλέψει αύξηση κατά 8 δισ. δολ. στα 3,1 τρισ. δολ. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2016, τόνισε η κεντρική τράπεζα, ενώ ήταν η πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2014, που τα αποθέματα της Κίνας αυξήθηκαν για όγδοο συνεχόμενο μήνα.

Το Πεκίνο χρησιμοποίησε σχεδόν 320 δισ. δολ. από τα συναλλαγματικά αποθέματα πέρυσι και το γουάν υποχώρησε κατά 6,5% έναντι του ενισχυόμενου δολαρίου – ήταν η μεγαλύτερη πτώση από το 1994.

Ωστόσο, το γουάν έχει σημειώσει μεγάλο ριμπάουντ μέχρι στιγμής φέτος χάρη στην αντιστροφή στο δολάριο και στους ευρύτερους συναλλαγματικούς ελέγχους του Πεκίνο.

Συγκεκριμένα, ενισχύθηκε κατά 7,5% έναντι του αμερικανικού δολαρίου μέχρι τον Σεπτέμβριο, αν και τις τελευταίες εβδομάδες σημείωσε μικρή πτώση, κυρίως λόγω των ανησυχιών ότι η γρήγορη ανάκαμψή του μπορεί να πλήξει τις κινεζικές εξαγωγές.

Την ίδια ώρα, η αξία των αποθεμάτων χρυσού υποχώρησαν στα 76,005 δισ. δολ. στα τέλη Σεπτεμβρίου από 77,702 δισ. δολ. στα τέλη Αυγούστου.

Keywords
Τυχαία Θέματα