Κρουαζιέρα: Δεν πάνε ούτε στην… Ακρόπολη!

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Αρχίζει και δυσκολεύει η κατάσταση στην κρουαζιέρα αφού το προσφυγικό ζήτημα και οι εικόνες που μεταδίδονται από τα ξένα ΜΜΕ αλλά και όσα ζουν οι ίδιοι οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων έχουν δημιουργήσει κλίμα ανησυχίας και φόβου.

«Ολοένα και πληθαίνουν τα περιστατικά με επιβάτες, όσων πλέον κρουαζιερόπλοιων καταπλέουν στον Πειραιά, οι οποίοι με κιάλια παρακολουθούν από το κατάστρωμα τους πρόσφυγες που βρίσκονται

ακριβώς απέναντι από τις προβλήτες κρουαζιέρας. Οι εικόνες που βλέπουν τους προκαλούν ανησυχία και φόβο με αποτέλεσμα να διστάζουν να πάνε εκδρομή ακόμη και στην Ακρόπολη που για κάποιους είναι προορισμός ζωής. Μειώνεται συνεχώς ο αριθμός επιβατών κρουαζιερόπλοιων που συμμετέχει στις ημερήσιες εκδρομές. «Δεν κατεβαίνουν από το πλοίο» τονίζει στο «newmoney.gr» στέλεχος της ελληνικής κρουαζιέρας που προβλέπει ότι εάν δεν απομακρυνθούν οι πρόσφυγες το πλήγμα θα είναι τεράστιο για την κρουαζιέρα και όχι μόνο.

Σε επιτελικά γραφεία μελετώνται διάφορα σενάρια κρίσης που ίσως δημιουργηθούν στο λιμάνι. Ακόμη και το ακραίο σενάριο σύμφωνα με το οποίο, πρόσφυγες σε μία κίνηση απελπισίας πέφτουν στο νερό και αρχίζουν να κολυμπάνε προς το κέντρο της λιμενικής λεκάνης. Πλοίαρχος κρουαζιερόπλοιου που προσεγγίζει την προβλήτα ανακρούει πρύμνα, για λόγους ασφαλείας δεν δένει το πλοίο και δεν υπογράφει τα έγραφα του κώδικα ασφαλείας λιμένων και πλοίων, το λεγόμενο ISPS Code.

«Είναι ένα ακραίο σενάριο αλλά αν συμβεί τότε θα μιλάμε για ολική καταστροφή της κρουαζιέρας. Αν μαθευτεί ότι το λιμάνι δεν εφαρμόζει τους κανόνες ασφαλείας θα έχουν τελειώσει όλα» επισημαίνουν κύκλοι που ασχολούνται με θέματα ασφάλειας:

«Ήδη πρόσφυγες πέφτουν στη θάλασσα για να πλυθούν και πίσω τους τρέχουν οι Λιμενικοί να τους μαζέψουν για να μην πνιγεί κανένας».

Keywords
Τυχαία Θέματα