Με απώλειες έκλεισαν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές αγορές

Στα «κόκκινα» βρέθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ολοκληρώνοντας έτσι μια αρκετά δύσκολη εβδομάδα για τις αγορές διεθνώς. Οι επενδυτές εστιάζουν στη ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά ανησυχούν και για την πορεία των οικονομιών δεδομένης της αβεβαιότητας που προκαλεί ο πόλεμος στο Ισραήλ. Εξάλλου και η ΕΚΤ από την πλευρά της δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας αύξησης των επιτοκίων, εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκοψε το νήμα με αρνητικό πρόσημο στο -0,84% και τις 429 μονάδες και με τους περισσότερους

επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Μάλιστα, με τα μέχρι τώρα δεδομένα οδεύει προς την ολοκλήρωση του χειρότερου μήνα του, όχι απλά για τη χρονιά, αλλά από το Σεπτέμβριο του 2022.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,30% στις 14.687 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε σημαντική πτώση ύψους 1,36% στις 6.795 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο διολίσθησε κατά 0,86% στις 7.291 μονάδες.

Αντιστοίχως στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο περιορίστηκε σε ποσοστό 0,80% και τις 27.287 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 8.918 μονάδες μειωμένος κατά 0,50%.

Τα εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου συνέχισαν να προκαλούν σημαντικές διακυμάνσεις σε συγκεκριμένες μετοχές. Ενδεικτικά η NatWest υποχώρησε έως και 17%, λόγω των απογοητευτικών επιδόσεων της για το τρίμηνο, ενώ πιέσεις δέχτηκε και η Barclays που προειδοποίησε για επιβαρύνσεις από μείωση του κόστους. Στον αντίποδα ανοδικά συνέχισε να κινείται και σήμερα η μετοχή της Deutsche Bank, καθώς τα θετικά αποτελέσματα της γερμανικής τράπεζας έχουν ικανοποιήσει τους επενδυτές.

Σημαντική άνοδο κατέγραψε και η μετοχή της Siemens Energy, μετά την κατάρρευση της κατά 35% την Πέμπτη, καθώς ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε την εταιρεία πολύ σημαντική, στέλνοντας το μήνυμα πως θα έχει τη στήριξη του Βερολίνου, αν χρειαστεί.

Την ίδια ώρα η αγορά είναι προβληματισμένη με τα μηνύματα που εξέπεμψε η Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς η πρόεδρος της ΕΚΤ όχι μόνο ξεκαθάρισε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας ακόμη αύξησης. Βέβαια το συμβούλιο κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από δέκα συνεχόμενες αυξήσεις, όμως οι αγορές είχαν προεξοφλήσει και «χωνέψει» την εξέλιξη αυτή.

Αστάθμητος παράγοντας παραμένει η εξέλιξη του πολέμου στο Ισραήλ και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην πετρελαϊκή αγορά. Ήδη σήμερα οι πετρελαϊκές τιμές ανέκαμψαν και πάλι, όταν έγινε γνωστό ότι αμερικανικά μαχητικά έπληξαν ιρανικούς στόχους στη Συρία απαντώντας σε επιθέσεις που είχαν δεχτεί αμερικανικές δυνάμεις. Το Brent ανέβηκε κατά 1,02% στα 88,79 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI κέρδισε 0,91% στα 83,96 δολάρια.

Ο χρυσός, ωστόσο, έδαφος κι άλλο έδαφος, πέφτοντας κατά 0,37% στα 1.990 δολάρια την ουγγιά.

Στις αγορές συναλλάγματος, το αμερικανικό νόμισμα έχασε έδαφος με το δείκτη δολαρίου να πιάνει το 106,36 και το ευρώ να ανεβαίνει 0,25% με αποτέλεσμα η ισοτιμία να κινείται στο 1,0586. Ωστόσο, συνολικά για την εβδομάδα ο δείκτης δολαρίου είναι κερδισμένος σε ποσοστό 0,3%.

Διαβάστε ακόμα

Ο Μητσοτάκης κοιτάει το ρεύμα (για να έχει), ο Τσίπρας στέλνει μηνύματα στον Stefanος (αλλά έως εκεί), ο τραπεζίτης που… δεν άγιασε και ο ασφαλιστικός όμιλος που έρχεται Ελλάδα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι μετοχές – πρωταθλητές του 2023, με αποδόσεις έως και +300%

Trade Estates: Στο Χρηματιστήριο με «κλειδωμένο» νέο επενδυτικό πλάνο τριετίας €180 εκατ.

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα