Με διόρθωση ξεκίνησε η εβδομάδα στις ευρωπαϊκές αγορές

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς το θετικό momentum των προηγούμενων ημερών καταλάγιασε και καταγράφηκαν σημαντικές ρευστοποιήσεις προς αποκόμιση κερδών.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε μικρή πτώση ύψους 0,16% στις 443 μονάδες, με τους επιμέρους κλάδους του να παρουσιάζουν μεικτά πρόσημα.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX περιορίστηκε σε ποσοστό 0,35% στις 15.135 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διολίσθησε

επίσης κατά 0,48% στις 7.013 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατάφερε να παραμείνει σε θετικό έδαφος με έστω και ανεπαίσθητη άνοδο κατά 3 μόλις μονάδες (0%) στις 7.417 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έχασε 0,29% φτάνοντας τις 28.592 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 9.241 μονάδες μειωμένος κατά 0,56%.

To υποτονικό κλίμα ενίσχυσαν και τα νεότερα στοιχεία από το δείκτη PMI της S&P Global που έδειξε ότι o ρυθμός υποχώρησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε φτάνοντας έτσι στο χειρότερο σημείο του από τον Νοέμβριο του 2020. Τα στοιχεία ήρθαν να φουντώσουν τους φόβους περί ύφεσης της οικονομίας της περιοχής που παραμένει εγκλωβισμένη σε συνθήκες στασιμοπληθωρισμού λόγω και του αντίκτυπου της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.

Βέβαια, η ΕΚΤ ήδη πάτησε το κουμπί της παύσης και πιθανότατα θα παραμείνει στο ίδιο μονοπάτι, εφόσον ο πληθωρισμός παραμείνει σε καθοδική τροχιά. Όμως, οι συνέπειες της παρατεταμένης περιοριστικής πολιτικής είναι ήδη επώδυνα ορατές και η πίεση αυτή δεν θα μειωθεί δεδομένου ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στο… ταβάνι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κλειδί για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού παραμένει η πορεία των πετρελαϊκών τιμών, με το τοπίο στον κλάδο να παραμένει θολό υπό τη βαριά σκιά του πολέμου στο Ισραήλ. Ήδη σήμερα οι τιμές του μαύρου χρυσού ενισχύθηκαν και πάλι, καθώς δύο από τις κορυφαίες χώρες παραγωγής, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, επιβεβαίωσαν τη δέσμευση τους να συντηρήσουν τις περικοπές στις ροές τους μέχρι και τα τέλη της χρονιάς.

Το Brent ενισχύθηκε κατά 1,41% στα 86,07 δολάρια το βαρέλι, αν και σταθερά κάτω από το όριο των 90 δολαρίων, ενώ το αμερικανικό WTI κέρδισε 1,59% στα 81,79 δολάρια.

Στον αντίποδα ο χρυσός διόρθωσε σήμερα πέφτοντας κατά 0,50% στα 1.989 δολάρια την ουγγιά, με τον κλάδο να είναι επηρεασμένο από την προοπτική τερματισμού του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες και κυρίως τη Fed.

Ο ίδιος παράγοντας συνετέλεσε στη διεύρυνση των απωλειών του αμερικανικού νομίσματος (που ήδη στις προηγούμενες συνεδριάσεις είχε κινηθεί πτωτικά), που σήμερα έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο του εδώ και οκτώ εβδομάδες! Ο δείκτης δολαρίου έπεσε στο 105 και το ευρώ ενισχύθηκε περαιτέρω κατά 0,11% με την ισοτιμία να φτάνει το 1,0741.

Διαβάστε ακόμα

Η φοροδιαφυγή, τα μέτρα και το ΜM, το νέο γκάλοπ που βγάζει στα ίσια ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, οι πωλήσεις μεριδίων Εθνικής και Τράπεζας Πειραιώς, ο Φάις, η Καλογήρου και ο Πρόδρομος

Tο Δημόσιο ασκεί τα warrants για τις μετοχές της Aegean – Aγορά εισηγείται ο Ευτύχης Βασιλάκης

Πλειστηριασμοί: Εβδομάδα με «ιστορικά» ακίνητα-φιλέτα, βιομηχανίες και… βίλες στη Μύκονο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα