Μειώνεται η ανεργία στη Βρετανία αλλά επιβραδύνεται η αγορά εργασίας

Η ανεργία στη Βρετανία έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό της εδώ και 11 χρόνια, κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, αλλά υπάρχουν σημάδια πως η αγορά εργασίας έχει αρχίσει να επιβραδύνεται λόγω Brexit.

Το ποσοστό ανεργίας έπεσε στο 4,8% από 4,9% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με την βρετανική στατιστική υπηρεσία. Η οικονομία, όμως, προσέθεσε μόνο 49.000 εργαζόμενους, το μισό από το αναμενόμενο, σε σχέση με 172.000 το προηγούμενο τρίμηνο.

Υπάρχουν, επίσης, σημάδια πως η αύξηση του πληθωρισμού πλήττει το βιωτικό επίπεδο, αφού τα πραγματικά εισοδήματα αυξήθηκαν μόλις 1,7%

το τρίτο τρίμηνο, κάτι που αποτελεί και το χαμηλότερο ποσοστό από τον Φεβρουάριο του 2015.

#Unemployment rate (for people aged 16+) 4.8% for Jul-Sep 2016, down from 5.3% a yr earlier https://t.co/akklsvf2Wc pic.twitter.com/70eOASsr7s

— ONS (@ONS) 16 Νοεμβρίου 2016

Η χαλαρή αγορά εργασίας και οι αυξημένες τιμές κινδυνεύουν να υποσκάψουν τα καταναλωτικά έξοδα τα οποία έχουν οδηγήσει και τα τέσσερα χρόνια οικονομικής ανάπτυξης. Η αβεβαιότητα στη Βρετανία λόγω του Brexit αναμένεται να πλήξει τις προσλήψεις και την επένδυση, κάνοντας, επίσης και τη ζήτηση αύξησης μισθών από τους εργαζόμενους πιο δύσκολη.

Η ανεργία μειώθηκε κατά 37.000 στα 1,6 εκατομμύρια, ενώ η πιο περιορισμένη οπτική γωνία της αγοράς εργασίας, οι δηλώσεις ανεργίας, αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, κατά 9.800.

Η πίεση στα πραγματικά εισοδήματα αναμένεται να αυξηθεί, με αρκετούς οικονομολόγους να προβλέπουν πως ο πληθωρισμός μπορεί να φτάσει μέχρι και το 4% του χρόνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα