Μιλτιάδης Νεκτάριος: Δεν υπάρχει πλέον κίνητρο για ασφάλιση

της Μαίρης Λαμπαδίτη

«Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τις υπέρμετρες εισφορές που επιβάλλει το κράτος αλλά δεν έχουν και το κίνητρο για ασφάλιση» σχολιάζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και πρώην διοικητής του ΙΚΑ κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος.

Σύμφωνα με μελέτη του κ. Νεκτάριου η Ελλάδα στη διεθνή κατάταξη, βρίσκεται στην

πρώτη πεντάδα των χωρών με τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές. Οι πάσης φύσεως κρατήσεις των μισθωτών αγγίζουν το 46%. Ωστόσο το σύστημα δε διασφαλίζει συντάξεις ανάλογες των εισφορών, ενώ ο διπλοασφαλισμένος δεν παίρνει δεύτερη σύνταξη αλλά προσαύξηση στην πρώτη.

Τι γίνεται με το «έναντι» που προανήγγειλε το υπ. Εργασίας

«Η δυνατότητα καταβολής «έναντι» της ασφαλιστικής οφειλής, σύμφωνα με τον καθηγητή Μιλτιάδη Νεκτάριο, ουσιαστικά αντιστοιχεί με παραδοχή από την πλευρά της κυβέρνησης ότι οι εισφορές είναι υψηλές και οι ασφαλισμένοι δεν έχουν αντικειμενικά τη δυνατότητα να τις καταβάλουν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η καταβολή «έναντι» θα δημιουργήσει πρόβλημα ρευστότητας στην κοινωνική ασφάλιση που ήδη βρίσκεται σε τέλμα λόγω της ανεργίας και των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

"Ένα ποσοστό ελεύθερων επαγγελματιών που «πνίγεται» από τις επιβαρύνσεις, δεν έχει άλλη λύση από το να κλείσει τα βιβλία και να μείνει έξω από το σύστημα, στη μαύρη οικονομία, μέχρι να αλλάξει η κατάσταση", επισημαίνει.

Κατά της αύξησης των εισφορών έχει ταχθεί και ο αναλογιστής κ. Παναγιώτης Ζαμπέλης (διευθύνων σύμβουλος της AON Hewitt) ο οποίος προβλέπει πως «δυστυχώς, οι συντάξεις θα μειωθούν κι άλλο και μάλιστα κατά πολύ, επειδή πρέπει να πέσουν και οι εισφορές».

Ο κ. Ζαμπέλης υποστηρίζει πως πρέπει να μειωθούν οι εισφορές προκειμένου να τονωθεί η οικονομία και στη συνέχεια τα οφέλη αυτά της οικονομίας θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις συνταξιοδοτικές δαπάνες.

Οι καθηγητές Μιλτιάδης Νεκτάριος και Πλάτων Τήνιος, στη μελέτη τους προτείνουν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 10%. Οι δύο καθηγητές πιστεύουν πως το αναπτυξιακό σοκ δεν θα προέλθει μόνο από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, αλλά και από τη δραστική αποκλιμάκωση του κινδύνου της χώρας. Ειδικότερα, μέσα από την εφαρμογή ενός τέτοιου μοντέλου θα μπορέσει να εξαλειφθεί ένα αναλογιστικό έλλειμμα που σε τρέχουσες τιμές υπολογίζεται γύρω στα 470 δις ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα