"Μισογεμάτο" το ποτήρι για τον Ντράγκι μετά τις τελευταίες επιτυχίες του QE

Eάν ο Mario Draghi θέλει να ανακοινώσει πως το πρόγραμμα της ΕΚΤ για περαιτέρω κίνητρα έχει πιάσει τόπο, μπορεί να έχει και μερικές αποδείξεις να παραθέσει.

Δεν αναμένονται περαιτέρω μέτρα την Πέμπτη στην συνάντηση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ μπορεί

να χρησιμοποιήσει την συνέντευξη τύπου για να επιδείξει πως τα αρνητικά επιτόκια, τα "δωρεάν" τραπεζικά δάνεια, και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των 1,7 τρισ. ευρώ μπορεί να είναι αρκετά για να ανανήψουν τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη.

Η ανεργία στην ευρωζώνη έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα τετραετίας στις 10 Φεβρουαρίου, στο 10,3%. Αν και αυτό το νούμερο είναι διπλάσιο του αντίστοιχου των ΗΠΑ και κρύβει πολύ μεγαλύτερα ποσοστά ανεργία σε περιφερειακές χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, μειώνεται με γοργότερους ρυθμούς από το αναμενόμενο, έχοντας σχεδόν αποσβέσει ολοκληρωτικά την αύξησή του από το ξέσπασμα της κρίσης!

Οι πιστωτικές συνθήκες μπορεί να βελτιωθούν περαιτέρω τη στιγμή που μερικές πτυχές του νέου προγράμματος της ΕΚΤ εφαρμόζονται. Ένα δεύτερο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα δανεισμού για τις τράπεζες γνωστό και ως ΤLTRO-2 το οποίο θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, θα οδηγήσει στην πληρωμή των τραπεζών για τον δανεισμό από την ΕΚΤ και την διοχέτευση των χρημάτων στην πραγματική οικονομία. Η αγορά ομολόγων του ιδιωτικού τομέα μπορεί επίσης να δεχθεί υποστήριξη λόγω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Mε τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε χαμηλότερα από το θεμιτό επίπεδα παρά τα κίνητρα της ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα είναι ευάλωτη σε κριτική πως οι πολιτικές της ταρακουνούν την ευρωζώνη. Μάλιστα, ο Wolfgang Schaeuble ανέφερε πως ο Draghi φέρει μέρος της ευθύνης για την άνοδο οπορτουνιστικών κομμάτων όπως το ακροδεξιό. AfD

Keywords
Τυχαία Θέματα