Μητσοτάκης: «Η ΔΕΗ δεν θα εμφανίσει κέρδη για το 2021 γιατί τα κέρδη της μοιράστηκαν σε επιδοτήσεις»

Η ΔΕΗ πρόκειται να εμφανίσει από μηδενικά έως οριακά κέρδη για το 2021 γιατί τα κέρδη της τα μοίρασε στις επιδοτήσεις, δήλωσε από το βήμα της βουλής ο πρωθυπουργός απαντώντας στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την δευτερολογία του στην συζήτηση για την Ουκρανία, υπεραμύνθηκε των πολιτικών για τη στήριξη της Επιχείρησης λέγοντας ότι η πώληση του 17%, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και πώληση

του 49% του ΔΕΔΔΗΕ ήταν κινήσεις άμυνας για να καταφέρει η εταιρεία να σταθεί στα πόδια της.

Χωρίς αυτές είπε ο πρωθυπουργός, η ΔΕΗ θα είχε καταρρεύσει και δεν θα μπορούσε να στηρίξει τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όλη αυτή την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

Στους ισχυρισμούς της Αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση βιάστηκε στο θέμα της απολιγνητοποίησης, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι ακόμη και σήμερα με τις τρέχουσες τιμές του φυσικού αερίου ο λιγνίτης δεν είναι ανταγωνιστικό καύσιμο. Υποστήριξε την ανάγκη της χώρας να έχει στρατηγικές εφεδρείες για παραγωγή ενέργειας όταν συμβαίνουν έκτακτα γεγονότα όπως είναι η τρέχουσα περίοδο ή οι πυρκαγιές του καλοκαιριού και επικαλέστηκε μελέτη του ΑΠΘ για το μύθο του φθηνού λιγνίτη.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός χωρίς τη συνεισφορά των ΑΠΕ τον Δεκέμβριο η τιμή ανά μεγαβατώρα δεν θα ήταν 235 ευρώ αλλά πάνω από 300 ευρώ/MW και επισήμανε ότι η πράσινη ενέργεια είναι το μόνο όπλο για να φύγουμε ως χώρα από τα ορυκτά καύσιμα.

Μεγάλη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στο LNG και στην ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο. Τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει γρήγορη διείσδυση στις ΑΠΕ και μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, όμως θα χρειαστεί το αέριο για τις επόμενες δεκαετίες. Πάνω σε αυτό επισήμανε την ανάγκη για περισσότερο LNG, αποκαλύπτοντας ένα δεύτερο σταθμό στο Θρακικό πέλαγος από την Gastrade (ελέγχεται από τον όμιλο Κοπελούζου, Gaslog, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ Bulgatransgaz), η οποία θα αναπτύξει το FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα εστιάζει σε όλες τις πτυχές της ενεργειακής διπλωματίας που δίνουν τη δυνατότητα να γίνει η χώρα μας πηγή εισόδου του αερίου από Ανατολική Μεσόγειο. Για αυτό ανέφερε, γίνονται συζητήσεις με την Αίγυπτο και θα εξεταστούν όλες οι εναλλακτικές οδεύσεις συμπεριλαμβανομένου του East Med, εφόσον είναι βιώσιμος. Βραχυπρόθεσμα, ο γρηγορότερος τρόπος είναι μέσω του LNG από την Αίγυπτο, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε ακόμα:

Τριπλό πλήγμα στην ελληνική οικονομία από τη ρωσική εισβολή

Θεόδωρος Κόντες: Πλήγμα στην κρουαζιέρα λόγω εισβολής στην Ουκρανία

Ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές: Απώλειες άνω του 2% για Φρανκφούρτη και Παρίσι

Keywords
Τυχαία Θέματα