Να επιβάλλουμε φόρο υπεραξίας στη βλακεία τους

Γνωρίζετε αλήθεια κάποια χώρα στον κόσμο (ακόμα και στον λεγόμενο τρίτο κόσμο) όπου για σχεδόν δυο μήνες δεν μπορούν οι πολίτες της να αγοράσουν ή να πουλήσουν το ακίνητο τους; Η απάντηση είναι ναι. Η Ελλάδα!

Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα, δεν μπορεί να γίνει καμιά μεταβίβαση ακινήτου, εκτός κι αν πρόκειται για νεόδμητο, λόγω του Φόρου Υπεραξίας τον οποίο θέσπισε η κυβέρνηση, φορτώνοντας με ένα ακόμα βάρος την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων.

Ένας φόρος που φτιάχτηκε -όπως όλα- στο πόδι και αποδείχτηκε από την πρώτη μέρα ότι είναι ανεφάρμοστος στην πράξη.

Καταρχάς επιχείρησαν

οι φωστήρες του υπουργείου Οικονομικών να φορτώσουν την ευθύνη υπολογισμού, βεβαίωσης και είσπραξης στους συμβολαιογράφους.

Δηλαδή σε ιδιώτες επαγγελματίες, επιχείρησαν να φορτώσουν τη δουλειά της εφορίας, προβλέποντας μάλιστα και αυστηρά πρόστιμα στην περίπτωση που κάνουν οι συμβολαιογράφοι κάποιο λάθος και δεν υπολογίσουν σωστά το φόρο.

Λες και οι εφοριακοί που κάνουν λάθη τους περικόπτεται ο μισθός ή πληρώνουν πρόστιμα.
Επειδή όμως ο νόμος είχε και τεράστια άλλα κενά και γκρίζες ζώνες, στον υπολογισμό αυτού του φόρου όπως για τα ακίνητα που αποκτήθηκαν προ της καθιέρωσης των αντικειμενικών τιμών ή αυτά που κτίσθηκαν με αυτεπιστασία, κατάλαβαν ότι πρέπει να ξαναμελετήσουν το όλο θέμα. Μετά δε την άρνηση των συ,συμβολαιογράφων να συντάσσουν συμβόλαια και να αναλάβουν το βάρος μιας τέτοιας ευθύνης που δεν τους ανήκει, υποχώρησαν και δέχθηκαν τελικά να αναλάβουν οι εφορίες τη δουλειά του υπολογισμού και της βεβαίωσης του φόρου που προκύπτει.

Παράλληλα όμως ανέκυψε και το ζήτημα με την πονηριά των εγκεφάλων του υπουργείου Οικονομικών να μην τιμαριθμοποιούν την αξία κτήσης του ακινήτου μόνο και μόνο για να προκύπτει υπεραξία (δηλαδή κέρδος) και επομένως φόρος επ' αυτής 15%.

Για την κραυγαλέα αυτή λαθροχειρία όμως, επί του παρόντος ποιούν την νήσσαν.

Μετά ταύτα λοιπόν το υπουργείο και παρ' ότι αισίως φθάσαμε στις 20 Φεβρουαρίου, ακόμα επεξεργάζεται τις απαραίτητες αλλαγές ώστε να μπορούν οι εφορίες να υπολογίζουν και να εισπράττουν τον νέο φόρο επί ανύπαρκτων κερδών λόγω των εικονικών αντικειμενικών που απέχουν έως και 50% από τις πραγματικές τιμές, αλλά ακόμα δεν έχουν εκδοθεί οι νέες ρυθμίσεις.

Κι έτσι, οι ενδιαφερόμενοι να πουλήσουν το ακίνητο τους γιατί έχουν ανάγκη, ακόμα κι αν βρουν αγοραστή (πράγμα εξαιρετικά δύσκολο καθώς η ιδιοκτησία ακινήτου έχει καταντήσει στις μέρες μας κατάρα) δεν μπορούν να προχωρήσουν στην αγοραπωλησία και απλώς αναμένουν ή χάνουν τον αγοραστή.

Σε μια ευνομούμενη πολιτεία θα μπορούσε ο θιγόμενος πολίτης να απαιτήσει δικαστικά, αποζημίωση για ματαίωση συμβολαίου με υπαιτιότητα του Δημοσίου.

Αλλά αυτά σε ευνομούμενες πολιτείες. Εν Ελλάδι το μόνο που μπορεί να εκτονώσει την αγανάκτηση είναι οι πέντε μούντζες και άντε μια ψήφος τιμωρίας στις επερχόμενες εκλογές. Η ουσία όμως με μούντζες δεν αλλάζει.

Είμαστε και θα παραμείνουμε χώρα μπανανία, αλλά με μεγαλοϊδεατισμό και μικρόνοες αφέντες!

Blogger Βασίλης Στεφανακίδης
Keywords
Τυχαία Θέματα