Νέα πρόταση της Επιτροπής για φορολογική διαφάνεια στις μεγάλες επιχειρήσεις

Του Ιωάννη Αντύπα

Νέα πρόταση κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής των μεγάλων εταιρικών κερδών και την αύξηση της φορολογικής διαφάνειας στην Ευρώπη. Η Επιτροπή, σημειώνει πως οι μεγάλες εταιρίες και πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στο εσωτερικό και εξωτερικό της Ένωσης έχουν την δυνατότητα αποφυγής μέρους της φορολογίας επί των κερδών τους, δημιουργού ζητήματα αθέμητου ανταγωνισμού στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρώπης.

Η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει να δημοσιεύουν οι μεγάλες επιχειρήσεις της Ευρώπης (με τζίρο άνω

των 750 εκ. ευρώ διεθνώς) να δημοσιεύουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το πού πραγματοποιούν τα κέρδη τους και πού καταβάλλουν φόρους στην ΕΕ, ανά χώρα. Η πρόταση αυτή θα ισχύει για χιλιάδες μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ, χωρίς να επηρεάσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι μεγάλοι εταιρικοί όμιλοι θα υποχρεούνται να δημοσιεύουν κάθε χρόνο έκθεση η οποία θα δημοσιοποιεί τα κέρδη τους και τους φόρους που οφείλουν και που καταβάλλουν σε κάθε κράτος μέλος χωριστά, έτσι ώστε να γίνει ευκολότερος ο έλεγχος των φορολογικών τους στοιχείων.

Παράλληλα, θα πρέπει επίσης να παρέχονται και συγκεντρωτικά στοιχεία για πράξεις σε άλλες περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας στον υπόλοιπο κόσμο, για την αποφυγή απόκρυψης εσόδων ή δημιουργικής λογιστικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα